latinica  ћирилица
03/03/2024 |  11:33 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Шековићи: 31 година од формирања Другог одреда Специјалне бригаде полиције (ВИДЕО)

У Шековићима је обиљежена 31. година од формирања Другог одреда Специјалне бригаде полиције Шековићи.
Помен у Шековићима - Фото: РТРС
Помен у ШековићимаФото: РТРС

У Цркви Покрова Пресвете Богородице  служен је парастос за 21. погинулог припадника ове јединице и положено цвијеће на Споменик палим борцима и у спомен-соби у Шековићима.

Помен у Шековићима

Обиљежавању су присуствовали предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић, Љубиша Боровчанин, пензионисани генерал Полиције Републике Српске, Небојша Видаковић, помоћним министара за Борачко инвалидску заштиту, те представници општина, Шековићи, Милићи и Осмаци.

Милош Ступар, ратни командант 2.Одреда специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске истиче да се ова јединица не смије заборавити.

- Гдје год су дошли, оставили су дубок траг у одбрани и стварању Републике Српске, у одбрани српског народа и српске имовине - нагласио је Ступар.

Љубиша Боровчанин, ратни командант Специјалне бригаде полиције МУП-а Српске кажу да је бригада било специфична по много чему.

- Посебна специфичност њихова је што су личили на народ из којег су поникли. Они су били слика овог подручја, бранили су српски народ да пјесмом, поносно, патриотски - рекао је Боровчанин.

Небојша Видаковић, помоћним министара за Борачко инвалидску заштиту, поручио је да је ова бригада спријечила масакре из 1941. године.

-Да није било њих, вјеројатно би се поновила 1941. година и имали би масовне злочине над српским народом. Хвала им на свему! - поручио је Видаковић.

У Дому културе ће бити одржана свечана академија и премијерно приказан филм "Свако има свог јунака, кога више нема" аутора Љубише Милутиновића.