latinica  ћирилица
03/03/2024 |  15:07 ⇒ 15:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел пристао да ревидира текстове потенцијалних пјесама за Евровизију

Израел је пристао да ревидира текстове потенцијалних пјесама за Евровизију након што су организатори такмичења оспорили стихове који се односе на напад Хамаса 7. октобра, саопштила је данас израелска национална телевизија Кан.
Евросонг 2024 - Фото: РТРС
Евросонг 2024Фото: РТРС

Првопласирану баладу "Октобарска киша" отпјевала је солисткиња Еден Голан, пренио је Ројтерс.

У стиховима који су процурили у медије, а које је касније потврдио Кан, појављују се редови као што су "Нема више ваздуха за дисање" и "Сви су били добра дјеца, свако од њих".

Кан је навео да је затражио од аутора пјесама "Октобарске кише" и другопласираног финалиста "Dance Forever" да ревидирају текстове, а при том очувају умјетничку слободу.

Затим ће званично изабрати пјесму коју ће послати Евровизијском комитету.

Израелска телевизија је саопштила да је пристала да изврши промјене на захтјев предсједника Израела Исака Херцога.

- Предсједник је посебно нагласио да у овом тренутку, када они који нас мрзе на сваки начин настоје да гурну у страну и бојкотују државу Израел, Израел мора да звучи поносно и буде уздигнуте главе и да подигне своју заставу на сваком свјетском форуму, посебно ове године - саопштио је Кан.

Евровизија, која ће ове године бити одржана од 7. до 11. маја у шведском граду Малмеу, сматра се догађајем који нема везе са политиком и може да дисквалификује такмичаре за које се сматра да су прекршили то правило, навела је агенција.