latinica  ћирилица
04/03/2024 |  07:02 ⇒ 10:15 | Аутор: Агенције

Војске Јужне Кореје и САД започеле прољећне вјежбе са двоструко већим бројем трупа

Војске Јужне Кореје и САД започеле су своје прољећне вјежбе данас са двоструко већим бројем војника у односу на прошлу годину, рекли су званичници, док два савезника настоје да се боље супротставе све већим нуклеарним и ракетним пријетњама Сјеверне Кореје.
Припреме за вјежбе "Штит слободе" (Фото: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT) -
Припреме за вјежбе "Штит слободе" (Фото: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

Вјежбе "Штит слободе", заказане од 4. до 14. марта, изводе се у тренутку када Сјеверна Кореја наставља да развија своје нуклеарне способности тестирањем пројектила и другог оружја, наводи Ројтерс.

Такође ће бити прве откако је Пјонгјанг у новембру поништио међукорејски војни споразум из 2018.

Америчке и јужнокорејске ваздушне снаге такође су започеле петодневне годишње вјежбе Ссангмае на нивоу батаљона, саопштило је данас Министарство одбране у Сеулу.

Штит слободе ће укључивати двоструко већи број војника са обе стране у односу на прошлу годину, а комбиноване теренске обуке укључују ваздушне нападе и ваздушне ударе, саопштио је здружени генералштаб јужнокорејске војске.

Вјежбе су примарно усмерене на неутрализовање нуклеарних пријетњи Северне Кореје, укључујући идентификовање и погађање крстарећих пројектила, за које је Пјонгјанг навео да могу да носе нуклеарне бојеве главе, рекао је портпарол генералштаба, пуковник Ли Сунг-џун.

Сценарио нуклеарног напада биће интегрисан у љетње вјежбе, додао је.

Пјонгјанг је оштро реаговао на вјежбе САД и Јужне Кореје, називајући их пробама за нуклеарни рат. Сеул и Вашингтон тврде да су вјежбе одбрамбене и одговор на пријетње Севера, подсјећа Ројтерс.