latinica  ћирилица
04/03/2024 |  07:06 ⇒ 09:50 | Аутор: РТРС

Калужа: Резолуције Европског парламента немају правно дејство; Лицемјеран приступ ЕУ према БиХ (ВИДЕО)

Европски парламент увојио је резолуцију у којој позива да се уведу "циљане санкције" против предсједника Српске Милорада Додика, као званичника Српске и Србије који, како се наводи, "пружају материјалну и подршку сецесионистичкој политици". У истој резолуцији Европски парламент поздравља отварање приступних преговора БиХ са Европском унијом.
Лучиано Калужа - Фото: РТРС
Лучиано КалужаФото: РТРС

Стручњак за међународне односе и бивши дипломата Лучиано Калужа истакао је да се ова резолуција понавља из године у годину.

- Европски парламент ради као ђак који сваке године излази на поправни испит. И из године у годину усвајајо резолуције које немају правно дејство - навео је Калужа.

Навео је да то показује два аспекта.

- Овакав ангажман европских парламентараца који раде на оваквим резолуцијама показује да се ради о незналицама о ситуацији у БиХ. И немају жељу да наш регион схвате као партнере - навео је Калужа.

Истакао да са друге стране очигледно постоји процес и нечији интерес у Европи и ван ње да се успори европски пут БиХ.

- То је лицемјеран пруступ ЕУ према БиХ. Показује и да БиХ није самостална и да не може сама да доноси одлуке - истакао је Калужа.

Коментарисао је и дипломатске активности предсједника Српске Милорада Додика.

- Институције Српске раде одличан посао на дипломатском плану. Глас Републике Српске се чује у свијету - навео је Калужа.

Нагласио је да не постоји изолованост Републике Српске.