latinica  ћирилица
04/03/2024 |  08:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Ванредно стање на Хаитију због банди које су ослободиле скоро 4.000 затвореника (ВИДЕО)

На Хаитију је проглашено ванредно стање у трајању од 72 сата и уведен полицијски час, а влада је најавила да ће кренути у потрагу за убицама, отмичарима и другим насилним криминалцима за које вјерује да су побјегли из затвора пошто су банде ослободиле скоро све затворенике мушкарце, јавља јутрос Би-Би-Си.
Затвор у Порт-о-Пренсу (Фото: EPA-EFE/Siffroy Clarens) -
Затвор у Порт-о-Пренсу (Фото: EPA-EFE/Siffroy Clarens)

Наоружане банде упале су у затвор у главном граду Хаитија Порт-о-Пренсу и ослободиле бројне затворенике. Већина од око 4.000 мушкараца који су били у затвору у главном граду је побјегла, рекао је локални новинар за Би-Би-Си.

Међу затвореницима су били чланови банде оптужени за убиство предсједника Жовенела Мојзеа 2021. године.

- Полицији је наређено да употријеби сва средства која су јој на располагању за спровођење полицијског часа и хапшење свих прекршитеља - изјавио је министар финансија Патрик Боавер који обавља дужност премијера.

Насиље на Хаитију, најсиромашнијој земљи у Америци, ескалирало је посљедњих година, а банде које желе да свргну привременог предсједника Аријела Анрија контролишу 80 одсто Порт-о-Пренса.

Најновији талас насиља почео је у четвртак, када је предсједник отпутовао у Најроби како би разговарао о доласку међународних снага безбједности под вођством Кеније.

Вођа банде Џими Шеризије изјавио је да ће водити координисани напад како би уклонио Анрија, додајући да је циљ напада да буду ухваћени шеф полиције Хаитија и министри и спријечен повратак Анрија.

- Сви ми, наоружане групе у провинцијским градовима и наоружане групе у главном граду, смо уједињени - рекао је бивши полицајац за кога се сматра да стоји иза неколико масакара у главном граду, преноси Би-Би-Си.

У таласу наоружаних напада четири су полицајца убијена, а пет их је рањено.

Француска амбасада на Хаитију савјетовала је да се не путује у главни град и његову близину.

Од убиства председника Мојзеа 2021. године на Хаитију је насиље у порасту. Још није изабран његов насљедник, а избори нису одржани од 2016. године.

Према политичком договору, требало је да избори буду одржани, а Анри је требало да се повуче са дужности до 7. фебруара, али то се није догодило.

УН су у јануару саопштиле да су прошле године више од 8.400 људи били жртве насиља банди на Хаитију, укључујући убиства, повреде и отмице, што је двоструко више од броја забиљеженог 2022. године.​