latinica  ћирилица
04/03/2024 |  09:05 ⇒ 16:06 | Аутор: РТРС

Тајани и Шаленберг: Вријеме је да БиХ отвори преговоре

Шефови дипломатија Италије и Аустрије, Антонио Тајани и Александер Шаленберг, бораве данас у Сарајеву, а уочи доласка су у заједничком саопштењу поручили да је вријеме да БиХ отвори преговоре и да ће позвати остале чланице ЕУ да донесу такву одлуку.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

За вечерас је најављен долазак у Сарајево и њемачке шефице дипломатије Аналене Бербеок.

Антонио Тајани, потпредсједник Владе и министар спољних послова и међународне сарадње Италије и Шаленберг, савезни министар за европске и међународне послове Аустрије долазе у Сарајево да би дали подршку БиХ уочи сједнице Европског савјета 21-22. марта, када би БиХ могла отворити преговоре са Европском унијом.

У заједничком саопштењу министара Италије и Аустрије наведено је да њихове земље дијеле дугу традицију подршке БиХ те да је порука с којом долазе у БиХ јасна:

"Ми смо ваши партнери у заједничкој европској будућности. Међутим, сада је крајње вријеме да се сви доносиоци политичких одлука у БиХ позабаве дугорочним питањима и постигну резултате".

Тајани је истакао да се Италија залаже за европски пут БиХ и да сматра да је БиХ спремна за историјску одлуку.

- Италија је увек била снажан заговорник БиХ у Европској унији. Досљедно смо подржавали отварање приступних преговора са БиХ и касније овог мјесеца позваћемо и остале чланице ЕУ да донесу ту важну одлуку. БиХ је спремна за овај историјски циљ и Рим ће стати уз Сарајево како би пружио сву могућу подршку и техничку помоћ у реформским напорима. Такође, наша Влада остаје у потпуности ангажована када је реч о безбједности и стабилности БиХ и остајемо посвећени значајно повећаном доприносу ЕУФОР-у и мисији Алтеа - навео је Тајани.

Подсјетили су да је ЕУ додијелила статус кандидата БиХ 2022. године, те да су очекивања за политичке реформе била јасна.

Истичу да је у протеклих дванаест месеци БиХ постигла значајан напредак.

- Усвојени су важни закони и Европски савјет је изразило спремност за отварање приступних преговора - наводи се у заједничком саопштењу министара Италије и Аустрије.

Тајани и Шаленберг ће, како је најављено, у Сарајеву разговарати са члановима Предсједништва БиХ, предсједавајућом Савета министара Борјаном Кришто и министром спољних послова у Савету министара Елмедином Конаковићем како би истакли важност одржавања овог замаха.

Такође су истакли да се БиХ преко потребне реформе не намећу споља и да није ријеч о бирократским вјежбама, већ о реформама у циљу побољшања живота грађана.

- Увијек смо били непоколебљиви заговорник интеграције БиХ у ЕУ. Али свако мора да ради свој домаћи задатак. Циљ чланства у ЕУ треба да буде довољно снажан подстицај да се уједине сви политички актери и да се проведу потребне реформе, тако да Европски савјет касније овог мјесеца може дати зелено свјетло за отварање приступних преговора. Грађани БиХ су предуго чекали, заслужују просперитетну будућност у ЕУ - наводи аустријски министар спољних послова Шаленберг.

Министри се слажу да је ЕУ непотпуна без Западног Балкана.