latinica  ћирилица
04/03/2024 |  09:24 ⇒ 09:25 | Аутор: РТРС

Бенцун: Израдити мапу пута за напуштање угља из употребе уз фер транзицију

Усвајање коначних интегрисаних енергетских и климатских планова, као и израда јасне мапе пута за постепено напуштање угља из употребе у складу са принципима праведне транзиције само су неки од приоритета БиХ током предсједавања Енергетском заједницом, међународном организацијом са сједиштем у Бечу, рекао је амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун.
Синиша Бенцун - Фото: СРНА
Синиша БенцунФото: СРНА

Бенцун је навео да је БиХ у фебруару преузела овогодишње предсједавање овом међународном организацојом, те да је тим поводом Амбасада БиХ организовала пријем за представнике земаља чланица Енергетске заједнице и земаља ЕУ.

- Министарство спољне трговине и економских односа, у сарадњи са ентитетским министарствима задуженим за енергију, израдило је приоритете овогодишњег Предсједавања, те је пријем у Бечу искоришћен да се остале земље детаљно упознају о томе - рекао је Бенцун.

Када је ријеч о обавезама домаћих институција, он је навео да је припремљен нацрт Интегрисаног енергетског и климатског плана за БиХ до 2030. године.

- Планом је предвиђена постепена декарбонизација енергетског сектора, чиме би се реализовале међународне обавезе, али и обезбиједило да снабдијевање грађана енергијом остане безбједно, поуздано и приступачно - рекао је Бенцун за Срну.

Он је навео и да је БиХ одлучна да буде спроведена декарбонизација енергетског сектора и достигне критеријум неутралности угља до 2050. године.

Бенцун је закључио да ово предсједавање, у сарадњи са надлежним министарствима, треба бити искоришћено и за различите локалне пројекте који ће допринијети остваривању излистаних приоритета, укључујући интензивирање процеса реновирања постојећих објеката и активности које ће допринијети смањењу емисије гасова стаклене баште.