latinica  ћирилица
04/03/2024 |  09:40 ⇒ 09:40 | Аутор: Агенције

Бербок: БиХ на кључној раскрсници у процесу приступања ЕУ

Министарка спољних послова Њемачке Аналена Бербок изјавила је да су земље западног Балкана неодвојиви дио Европе и да се БиХ налази на кључној раскрсници у процесу приступања у ЕУ, саопштено је из њемачке Амбасаде у БиХ.
Аналена Бербок (Фото: EPA/SARAH MEYSSONNIER / POOL MAXPPP OUT) -
Аналена Бербок (Фото: EPA/SARAH MEYSSONNIER / POOL MAXPPP OUT)

- Прошле године је Европски савјет одлучио да се отворе приступни преговори чим буду испуњени критеријуми за то. На путу ка ЕУ, одговорни у Сарајеву морају корак по корак приступити неопходним реформама - рекла је Бербокова уочи посјете Црној Гори и БиХ.

Према њеним ријечима, усвајање закона о спречавању прања новца и финансирању тероризма био је један такав европски реформски корак.

С обзиром на октобарске локалне изборе, Бербокова је навела да је кључно да се сада заврши реформа Изборног закона с пакетом интегритета изборног процеса, те додала да су слободни и поштени избори темељ демократског друштва.

- Ми се одлучно супротстављамо свим онима који својим фантазијама о отцјепљењу БиХ постављају препреке на путу ка ЕУ и доводе у питање европске вриједности - додала је Бербокова.

Бербок је навела да је снажна подршка шест држава у региону на њиховом путу ка ЕУ "геополитичка неопходност у свјетлу руског бруталног империјализма".

Бербок је додала да "не могу дозволити да било гдје у Европи имају сиве зоне", те да "заједнички морају учинити све да затворе све стране које Русија може искористити за своју политику дестабилизације, дезинформације и инфилтрације".

- То подразумијева подршку земљама западног Балкана у јачању њихових демократских институција, побољшање њихове отпорности и пружање економске перспективе људима. Као ЕУ, ми при томе имамо заједнички домаћи задатак да се поставимо на прави пут за будућност док стављамо више столица за европски сто - рекла је Бербокова.

Према њеним ријечима, само заједно ће успјети да се у Европи излије чврст темељ за мир, слободу и безбједност.

Када је ријеч о Црној Гори, Бербокова је навела да је Подгорица већ годинама савезник у НАТО-у, а да је у процесу приступања ЕУ поставила амбициозну агенду коју сада поново одлучно слиједи.

Она је напоменула да ће у Подгорици бити ријеч и о томе како Црна Гора може још боље напредовати у реформама владавине права и у борби против корупције и организованог криминала и како јој се у томе може пружити подршка.