latinica  ћирилица
04/03/2024 |  09:42 ⇒ 09:42 | Аутор: СРНА

Сутра презентација резултата истраживања у вези са Трговском гором

У Бањалуци ће сутра бити презентовани резултати истраживања Института за јавно здравство Републике Српске и Републичког завода за геолошка истраживања на потенцијално погођеним подручјима у Српској, а у вези са одлагањем радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори у Хрватској, потврђено је у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Истраживања су започета 2. октобра прошле године на подручју општине Нови Град, а ријеч је о геолошким, хидролошким, истраживањима нулте радиоактивности и осталим.

Почетна локација истраживања је насеље Млакве, јер је то најближа локација Трговској гори са стране границе БиХ.

Влада Републике Српске је у буџету за прошлу годину издвојила милион КМ за финансирање истраживања.

У ресорном министарству очекују да Хрватска током године заврши студију утицаја на животну средину, а истраживања ће помоћи да Српска аргументовано одговори на наводе из студије.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је 2. марта у Бањалуци да до 2028. године неће бити ништа када је ријеч о одлагању радиоактивног отпада на локацији Трговска гора, јер је договорено са Словенијом да све остаје како је сада.

Министарство екологије и туризма Федерације БиХ крајем јануара је презентовало извјештај о спроведеним активностима који се односе на проблематику одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори.

Изградња одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, само неколико стотина метара ваздушне линије од заштићеног подручја Парка природе "Уна", довело би у питање опстанак 250.000 људи који живе у 13 општина у сливу ријеке Уне.

Почетак презентације резултата истраживања, које је само дио планираних активности, предвиђено је у 10.00 часова у Административном центру Владе Републике Српске, а медијима ће бити омогућено праћење комплетног излагања, преноси Срна.