latinica  ћирилица
04/03/2024 |  09:48 ⇒ 11:33 | Аутор: РТРС

Кошарац: Српска остаје привржена ЕУ интеграцијама уз пуно уважавање уставних надлежности

Српска остаје привржена ЕУ интеграцијама, уз пуно уважавање уставних надлежности и дефинисаног механизам координације, рекао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац (фото: instagram.com/stasa.kosarac) -
Сташа Кошарац (фото: instagram.com/stasa.kosarac)

- Ми нисмо заинтересовани нити ћемо прихватити услове Брисела који би значили губитак суверенитета, уставног капацитета и идентитета Српске. Наша политика је јасна – Српска мора бити видљива на путу ка ЕУ и из сваког процеса мора изаћи јача - истакао је Кошарац у објави на Инстаграму.

Поручио је да је сасвим јасно да су представници Српске у потпуности дали допринос ЕУ путу, инсистирајући, између осталог, на томе дас е 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије испуни у пакету и интегрално.

Подсјетио је  да је досадашњи напредак у ЕУ интеграцијама остварен захваљујући подршци Српске.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Навео је да је евидентно да постоји појачан интерес европске администрације за Западни Балкан, укључујући и БиХ, о чему свједочи и данашњи долазак министара иностраних послова Италије, Аустрије и Њемачке у БиХ.

- Но, искрена намјера Брисела да БиХ постане дио европске породице јасно ће се показати уколико нам дају тачан датум за почетак преговора. Желим да вјерујем да је ЕУ тога свјесна и да ће тачан датум преговора бити најбоља порука за грађане Српске и ФБиХ - изјавио је Кошарац.

Истиче да су све друге опције калкулација и непотребно мрцварење, што ће дати додатни разлог за евроскептицизам.

- Европски пут мора да донесе значајне промјене у функционисању у БиХ, примарно мислећи на укидање ОХР-а и одлазак страних судија из Уставног суда БиХ, што је потврдила и сама ЕУ - каже Кошарац.

Поручо је да је Српска  снажан заговорник договора два ентитета и три конститутивна народа, без страног интервенционизма и наметнутих рјешења.

- Афирмишемо суверенитет у одлучивању, јер се о судбини ове земље, укључујући ЕУ интеграције, морају питати њени грађани, а не западне дипломате и нелегитимни странци - закључио је Кошарац.