latinica  ћирилица
04/03/2024 |  10:14 | Аутор: СРНА

Производња шумских сортимената већа за 42 одсто

У Републици Српској у јануару је произведено укупно 71.235 метара кубних разних шумских сортимената или више за 42,3 одсто него у истом мјесецу прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.
Завод за статистику Републике Српске - Фото: РТРС
Завод за статистику Републике СрпскеФото: РТРС

Највише је произведено трупаца у маси од од 30.020 метара кубних од четинарског и 10. 767 метара кубих од лишчарског дрвета.

Међу произведеним сортиментима је и 17.090 метара кубних огревног дрвета од лишћара, као и 7.950 метара кубних четинарског дрвета погодног за дрвене плоче, за целулозу, хемијску прераду.

У Српској је у јануару продано укупно 57.201 метара кубних разних шумских сортимената или више за 32,1 одсто него у јануару предходне године.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Игор Андрић рекао је Срни да је велики процентуални раст производње у јануару ове године у односу на исти прошлегодишњи мјесец због временских прилика.

- У јануару није било ни кише ни снијега, што је увелико омогућило несметано одвијање производње, у односу на јануар 2023. када је било више кишног периода и снијега - навео је Андрић.

Он је нагласио да би проценат продаје дрвних сортимената могао бити и већи да је већа постојећа тражња у дрвопреради.