latinica  ћирилица
04/03/2024 |  10:23 ⇒ 11:33 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ: Разговор њемачких официра показује да се разматрају напади на Русију

Садржај разговора њемачких официра о припреми напада на Кримски мост показује директну умјешаност Запада у сукоб у Украјини, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Кремљ (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Кремљ (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

- Знате да смо предузели одређени демарш, а њемачки амбасадор је позван (у Министарство спољних послова Русије). Сам по себи (разговор војске) сугерише да се унутар Бундесвера суштински разматрају планови за нападе на територију Руске Федерације. Ту није потребно правно тумачење, овде је све више него очигледно - примјетио је Песков.

Кремљ очекује да ће сазнати резултате инспекције коју је канцелар Олаф Шолц обећао.

- Ако је све о чему су официри причали дио државне политике, онда је то лоше. Ако не, онда се поставља питање у којој мјери Бундесвер контролише власти- додао је он.

Главна уредница медијске групе "Русија севодња" и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан објавила је у петак 40-минутни аудио-снимак разговора високих официра њемачког Бундесвера који разматрају "како да бомбардују Кримски мост".

Према том запису, у разговору су учествовала четворица официра, међу којима је и начелник Одјељења за операције и обуку вваздухопловних снага. Официри, између осталог, разматрају како да испоруче ракете "таурус" и како да обуче украјинске војнике да испале те ракете на Кримски мост, тако да Нијемци не пређу "црвену линију" и да не постану очигледни учесници сукоба у Украјини.