latinica  ћирилица
04/03/2024 |  11:46 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Дрљача: Важно да буде спремна аргументација

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је веома важно да Експертски тим БиХ има довољно података за ваљану аргументацију да хрватска страна одустане од Трговске горе као локације за складиштење радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива.
Мирослав Дрљача - Фото: РТРС
Мирослав ДрљачаФото: РТРС

Дрљача је потврдио да ће сутра у Бањалуци присуствовати презентацији резултати истраживања Института за јавно здравство Републике Српске и Републичког завода за геолошка истраживања на потенцијално погођеним подручјима у Српској.

- Ми немамо пуно времена. Потребно је да сва аргуменатација, укључујући и резултате досадашњих истраживања, буде спремна до тренутка кад Хрватска буде дала на увид студију утицаја на животну средину - рекао је Дрљача за Срну.

Према његовим ријечима, посебан сегмент је прекогранични утицај који се тиче БиХ, посебно Новог Града.

Дрљача је навео да је крајем јануара у Сарајеву Министарство екологије и туризма Федерације БиХ презентовало извјештај о спроведеним активностима који се односе на проблематику одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори.

У Бањалуци ће сутра бити презентовани резултати истраживања Института за јавно здравство Републике Српске и Републичког завода за геолошка истраживања на потенцијално погођеним подручјима у Српској, а у вези са одлагањем радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори у Хрватској.

Истраживања у Републици Српској су започета 2. октобра прошле године на подручју општине Нови Град, а ријеч је о геолошким, хидролошким, истраживањима нулте радиоактивности и осталим.

Почетна локација истраживања је насеље Млакве, јер је то најближа локација Трговској гори са стране границе БиХ.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нукеларне електране Кршко као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.