latinica  ћирилица
04/03/2024 |  11:56 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Илић: Награде на Београдском Фест-у признање за ауторе из Српске

Директор Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић изразила је задовољство што је Центар препознао квалитет сценарија и подржао продукцију филма "За данас толико", који је на 52. Међународном филмском фестивалу ФЕСТ у Београду добио двије награде.
Ања Илић - Фото: Уступљена фотографија
Ања ИлићФото: Уступљена фотографија

Илићева је истакла да ове награде представљају афирмацију стваралаштва и аутора из Републике Српске.

- То је предиван породични филм који гледаоцу нуди топле емоције и аутентичну атмосферу живота просјечне породице на овим просторима и радујем се премијери у Републици Српској - рекла је Илићева Срни.

Она је додала да су веома позитивне реакције и овације публике на премијери упућивале на то да филм неће проћи неопажено ни од жирија.

Илићева је рекла да награда "Милутин Чолић", коју је добио Марко Ђорђевић за најбољег режисера српског филма, као и образложење жирија и препорука дистрибутерима да овај филм пригрле и прикажу у кино дворанама, представља снажан вјетар у леђа овом остварењу.

У Београду је прошле седмице у оквиру београдског ФЕСТ-а одржана премијера филма "За данас толико" Марка Ђорђевића. Филм је подржао Аудио-визуелни центар Републике Српске 2022. године на првом конкурсу за суфинансирање производње филмова мањинских копродукција који је расписао овај центар.

Ивани Вуковић је на ФЕСТ-у припала награда за најбољу женску улогу, док је "Политикина" награда "Милутин Чолић" за најбољи српски филм припала редитељу Марку Ђорђевићу.

У филму играју Филип Ђурић, Ивана Вуковић, Никола Ракочевић, те регионална и међународна звијезда Горан Богдан и други.

Филм "За данас толико" је настао под окриљем продуцентске куће "Алтертисе", а у копродукцији са кућама "СинеРент", "Дигитал гоблен медија" и "Стиглиц продакшн". У питању је копродукција Србије и Републике Српске.

Настанак филма подржали су Министарство културе Србије, Филмски центар Србије, Аудио-визуелни центар Републике Српске и град Нови Сад.

Филм је продуцирао Милош Пушић, док су копродуценти Ивица Видановић и Ђорђе Врањеш, а Стефан Јевђенијевић је извршни продуцент.