latinica  ћирилица
04/03/2024 |  12:05 ⇒ 13:52 | Аутор: РТРС

Електронски рецепти поново у функцији, обавезне електронске здравствене картице

Електронско прописивање рецепата од данас је поново у функцији, саопштио је Фонд здравственог осигурања Републике Српске.
Електронска  здравствена картица (Фото: ФЗО) -
Електронска здравствена картица (Фото: ФЗО)

- Напомињемо осигуранике да са собом носе своје електронске здравствене картице како би могли да остварују здравствену заштиту и подижу лијекове у апотекама - истакли су у саопштењу.

Истичу да је искључива употреба електронске картице најбоља заштита личних података и комплетног система, јер евентуалне грешке и потенцијалне злоупотребе система уз употребу картице нису могуће.

- Електронска картица обезбјеђује јединствену идентификацију корисника, те елиминише потребу за ручним уношењем података, попут имена и презимена или јединственог матичног броја пацијената, а самом осигуранику омогућава бољу контролу и заштиту његових медицинских и личних података - наглашава се у саопштењу.

Нагласили су да је важно да пацијенти увијек са собом имају картицу јер и у случају евентуалних проблема са очитавањем картице, здравствени радници ће имати могућност да у систем унесу број картице, али више не могу да уносе личне податке пацијената.

- Подсјећамо да је искључива употреба електронских картица била предвиђена од 1. јануара ове године, али због хакерског напада на Интегрисани здравствени информациони систем, тај рок је морао бити пролонгиран - навели су у саопштењу.

Након хакерског напада на ИЗИС постепено је омогућаван рад у овом систему, водећи рачуна о безбједносном аспекту, те су се, након детаљнихтестирања, стекли услови за поновно омогућавање прописивања електронских рецепата, као и употребу електронске здравствене картице.

- Електронско прописивање рецепата значи да љекари више не морају да штампају рецепте, а пацијент се у апотеку јавља само са е картицом и на основу ње добија прописану терапију - закључили су у саопштењу.