latinica  ћирилица
04/03/2024 |  12:46 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Шаленберг и Тајани: БиХ направила напредак - домаће снагe да наставе тим путем (ФОТО/ВИДЕО)

Министар за европске и међународне послове Аустрије Александер Шаленберг рекао да је БиХ у претходним мјесецима направила импресиван напредак на путу ка ЕУ, али да има још доста посла и да је вријеме да домаће снаге збију редове и наставе тим путем.
Шаленберг и Тајани (Фото: twitter.com/Antonio_Tajani) -
Шаленберг и Тајани (Фото: twitter.com/Antonio_Tajani)

Шаленберг је рекао да су он и министар иностраних послова Италије Антонио Тајани, са којим данас борави у посјети Сарајеву, најјачи двојац заговорника придруживања БиХ и региона ЕУ.

- За нас је БиХ важна у сваком смислу и ми смо први који су тражили отварање преговора, за неколико седмица ћемо поново имати прилику, надамо се зеленом свјетлу и отварању преговора - рекао је Шаленберг на конференцији за новинаре након састанка са министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем.

Изражавајући задовољство што је БиХ на европском путу у протеклим мјесецима начинила напредак који укључује усвајање закона против прања новца и отварање преговора о споразуму са ФРОНТЕКС-ом, Шаленберг је оцијенио да је то више него у претходних неколико година.

Шаленберг је поручио да ни један политичар нити иједна политичка снага у БиХ не смије вјеровати да може остати по страни и да овај процес нема везе са њима.

Истичући да је Аустрија профитирала од тога, Шаленберг је рекао да треба зауставити одлив мозгова из БиХ и младим људима дати перспективу.

- Свако ко мисли да може стати на пут томе игра се ватром, поиграва се са будућношћу ове земље - додао је Шаленберг.

Навео је да је сљедећи корак отварање преговора са БиХ.

- Крајње је вријеме - навео је Шаленберг и додао да се нада да ће у јуну у Бечу, када би требало да буде одржан састанак Пријатеља западног Балкана, то бити прослављено.

Министар иностраних послова Италије Антонио Тајани је рекао како ситуација у БиХ по питању ЕУ никада није била боља.

Тајани је поручио да је позиција Италије јасна те да се БиХ сматра дијелом Европе, као да је ту у Сарајеву како би дао подршку отварању преговора.

- Јако ми је драго јер напорно радимо на постизању тог циља подржавамо ваше реформе. Ситуација данас је боља него икад у историји БиХ. То је важно, ваш ангажман ће поплочати пут за отварање и окончање преговора да постанете у чланица

Европске уније - додао је Тајани.

Министар инсотраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић захвалио на подршци коју ове државе пружају БиХ.

Конаковић је додао да се са министрима Тајанијем и Шаленбергом више пута срео билатерално, само у Италији два пута на састанку министара вањских послова држава ЕУ са министрима Западног Балкана

Навео је да се говориле о искорацима које је БиХ учинила укључујући и успостављање контакт тачке ЕВРОПОЛ-а, почетак преговора о ФРОНТЕКСУ, што је битно и са Европску унију.