latinica  ћирилица
04/03/2024 |  13:24 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске: Превенцијом против гојазности (ВИДЕО)

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је данас, поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против гојазности, да је то болест која може изазвати веома тешке посљедице, а понекад и смртни исход.
Ранко Шкрбић - Фото: РТРС
Ранко ШкрбићФото: РТРС

Ђајић је рекао да се УКЦ, осим лијечења пацијената веома комплексним методама и скупим лијековима, бави и превенцијом различитих обољења.

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић подржао је данашњу активност УКЦ-а, истичући да је гојазност пошаст која је захватила прије свега западни свијет, а полако захвата и ове просторе.

- Честитам колеги Влади Ђајићу што је са своје стране подржао ове активности и што бројним процедурама које је увео у задње вријеме, укључујући и баријатријску хирургију, даје значајан допринос да се таква операција ради и овдје - рекао је Шкрбић.

Указао је на епидемију гојазности, односно лоших навика живота, лоших принципа исхране и да је неопходно озбиљно посветити се млађима.

Шкрбић је рекао да ће трећина предшколске дјеце у Српској, ако наставе оваквим темпом, сигурно бити гојазне особе у одраслом добу

Шеф Одјељења ендокринологије Клинике за унутрашње болести Мирјана Бојић рекла је да се хируршким третманом гојазности УКЦ Републике Српске приближио или је готово исти као сви свјетски центри који се баве овом проблематиком.

Она је рекла да се ове године први пут обиљежава Свјетског дана борбе против гојазности, додавши да је мото обиљежавања "Причајмо о гојазности без предрасуда и осуђивања".

Бојићева је нагласила да се гојазност не може окарактерисати као болест одмах, него као стање које се може развити у болест, а када се развије у болест онда утиче на сваки сегмент организма.

Медицински професионалци на УКЦ данас су заинтересованим грађанима поводом Свјетског дана борбе против гојазности мјерили тјелесну висину и тежину, обим струка, израчунавали индекс тјелесне масе, мјерити шећер у крви и крвни притисак.