latinica  ћирилица
04/03/2024 |  13:34 ⇒ 13:45 | Аутор: sputniknews.com

Петковић: Прави разлог одлуке о укидању динара - протјеривање Срба

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упозорио је данас у разговору се амбасадорком Њемачке у Србији Анке Конрад да је јасно је да је прави разлог одлуке Приштине о укидању динара у Покрајини протјеривање Срба из и укидање институција Србије на Косову и Метохији.
Петковић са Конрад (Фото: Канцеларија за КиМ) -
Петковић са Конрад (Фото: Канцеларија за КиМ)

Он је указао на то да је "провидна" намјера Приштине да том одлуком потпуно затвори тему формирања Заједнице српских општина, с обзиром на то да је у до сада потписаним споразумима финансијска подршка Србима предвиђена кроз финансирање институција од стране Београда.

Поручио је да ће Београд наставити да инсистира на формирању ЗСО, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Петковић је истакао да је тема разговора у Бриселу била "потпуно неразумна и опасна одлука Аљбина Куртија" да забрани динар и на тај начин доведе у питање исплате плата, пензија и социјалних примања за 100.000 Срба и других неалбанаца у покрајини.

Он је скренуо пажњу да ова одлука такође, онемогућава и функционисање школа, болница, вртића и других српских институција, којима је ускраћена могућност за набавку основних средстава, али и за измиривање мјесечних обавеза.

Петковић је указао и на то да је недоласком главног преговарача Приштине Бесника Бисљимија у Брисел Приштина наставила да опструира дијалог и угрожава напоре у нормализацији односа у Покрајини, док је Београд, као и увијек до сада, показао да сматра да су разговори најефикаснија брана ескалацији тензија и гаранција безбједности српског народа.

Нагласио је да ће Београд наставити да инсистира на проналажењу трајног и одрживог рјешења овог проблема, које ће омогућити опстанак српског народа на Косову и Метохији.

У том смислу, како је навео, неопходно је да Банка Поштнска штедионица и пословнице Поште наставе да послују на КиМ, што је једини начин да се Србима обезбиједе исплате њихових зарада и свих осталих примања.

Према уредби коју је усвојила тз.в централна банка у Приштини, од 1. фебруара на КиМ је једина валута у којој се могу вршити готовинска плаћања евро, што значи забрану динара.