latinica  ћирилица
04/03/2024 |  13:38 ⇒ 14:41 | Аутор: Агенције

Војне вјежбе НАТО-а "Нордијски одговор" у Норвешкој, Шведској и Финској (ВИДЕО)

Норвешка, Шведска и Финска су домаћини војних вјежби НАТО названих "Нордијски одговор" које имају за циљ јачање сарадње између тих земаља и јачање способности НАТО да брани тај регион на сјеверу Европе.
Америчко борбено возило (Фото: EPA/ANDRZEJ JACKOWSKI POLAND OUT, илустрација) -
Америчко борбено возило (Фото: EPA/ANDRZEJ JACKOWSKI POLAND OUT, илустрација)

Прва оваква вјежба у којој учествује више од 20.000 војника из 13 земаља почела је у недјељу широм сјеверне Норвешке, Шведске и Финске, преноси лондонски Гардијан.

Заједничка одбрамбена НАТО вјежба, која ће трајати до 14. марта, раније је била позната као "Хладни одговор "и одржавала се сваке друге године у Норвешкој.

У знак признања Финској за улазак у Сјеверноатлантски савез и у очекивању да се Шведска ускоро придружи НАТО-у, вјежбе се ове године се први пут називају "Нордијски одговор".

Маневри на копну, у мору и у ваздуху у којима ће учествовати и војници из Велике Британије, САД, Данске, Француске, Немачке, Италије, Шпаније, Холандије, Белгије и Канаде укључују и вјежбе прекограничних операција у Арктичком кругу.

Норвешка војска је саопштила да је циљ ових маневара да се демонстрира "јединствени ниво сарадње и интероперабилности у прекограничним операцијама на копну, мору и у ваздуху".

У овој вјежби, учествоваће више од 50 подморница, фрегата, корвета, носача авиона и амфибијских пловила на мору, преко 100 борбених, поморских осматрачких и транспортних авиона и хиљаде војника на земљи користец́и артиљеријске системе, тенкове и друга борбена возила.

Очекује се да ће маневре НАТО-а посјетити фински предсједник Александар Стуб, норвешки премијер Јонас Гар Сторе и шведска принцеза Викторија.