latinica  ћирилица
04/03/2024 |  14:25 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Којић: Бошњачка удружења се баве политиком умјесто задовољењем правде

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић дао је пуну подршку министру безбједности у Савјету министара Ненаду Нешићу, нагласивши да се невладине организације и удружења која траже његову смјену очегледно покушавају бавити политиком, умјесто својим примарним циљем - задовољењем правде.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Реагујући на захтјев тих организација Кристијану Шмиту за смјену Нешића због "лажног и тенденциозног коментарисања узрока о почетку протеклог рата у БиХ", Којић је Срни рекао да Нешић заслужују подршку због његове професионалности у раду и вођењу Министарства безбједности.

- Чињеница је да сви они који желе да заштите уставни поредак БиХ и уставне надлежности Републике Српске сметају, не само политичарима у Федерацији БиХ, већ очигледно и невладиним организацијама. "Мајке Сребренице" требају да се баве оним што је њихова надлежност, а да се не мијешају у политичке односе, што у континуитету раде - поручио је Којић.

Он је додао да је очигледно да су неке невладине организације и удружења из ФБиХ потпомогнути бошњачким политичарима који их веома јасно користе, али и неким амбасадама и дијелом међународне заједнице.

Према његовим ријечима, да су те организације коректне, онда би из колегијалности или схватања патње свих народа током ратног периода у БиХ, требале да позове правосудне институције БиХ да процесуирају одговорне и за злочине над Србима.

- Ипак, оне то не раде, већ желе да Србе у потпуности ставе у лош контекст и да призивају на реакцију неке неизабране, неименоване и нелегитимне такозване високе преставнике - додао је Којић.

Којић је подсјетио и да је неко удружење из Канаде исто тако од Шмита тражило да не дозволи да му се додијели мандат посланика и Представничком дому парламента БиХ.

- То је најобичније политикантство које није у сфери рада невладиних организација, нити удружења "Мајки Сребренице". Нека се баве својим послом, а Српску и њене функционере нек пусте на миру да раде свој послао и штите уставни поредак - закључио је Којић.

Два невладина удружења из Сребренице позвала су Шмита да смијени министра Нешића након његове изјаве да 1. март није никакав дан државности БиХ.

Нешић је раније рекао да га не интересују политички ставови невладиних организација које служе политичким интересима оних који их плаћају, те истакао да је као министар испунио све европске обавезе и урадио највише посла поштујући уставне надлежности БиХ.