latinica  ћирилица
04/03/2024 |  14:30 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Филиповић: Поруке заједништва и подршке институцијама Српске

Шеф Представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић изјавио је да је пријем поводом дана проглашења првог Устава Републике Српске, који се сутра организује у Бечу, прилика да се пошаље порука заједништва и подршке институцијама Српске, као и да се истакне да ће бити настављено његовање српског идентитета, традиције и културе, уз подршку миру и стабилности.
Младен Филиповић - Фото: СРНА
Младен ФилиповићФото: СРНА

Филиповић је рекао Срни да је пријем посвећен дану проглашења првог Устава Републике Српске, који је донесен 28. фебруара 1992. године, те оцијенио да је то био визионарски потез тадашњег руководства и демократски израз воље српског народа да очува оно што је највредније, а то је слобода.

- Данас, више од 30 година послије, институције Републике Српске и наши лидери, уз подршку братске Србије, предано раде на очувању идеје слободе и заштити наших институција, идентитета и традиције - рекао је Филиповић.

Он је навео да се очекује присуство представника институција из Републике Српске и Србије, дипломатског кора, Српске православне цркве и представника српских клубова и удружења у Аустрији, као и других угледних званица.

- Заједничким напорима, институције Републике Српске и Србије, наши клубови и удружења, раде на очувању националног идентитета и културе српског народа, али истовремено и на успјешној интеграцији у аустријско друштво - рекао је Филиповић.

Пријем ће бити одржан у просторијама Представништва Српске, са почетком у 19.30 часова.

Из Народне скупштине Републике Српске раније је најављено да ће присуствовати предсједник парламента Српске Ненад Стевандић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Устав Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.