latinica  ћирилица
04/03/2024 |  14:40 ⇒ 15:17 | Аутор: СРНА

Вучевић: Вучић обавијештен да СНС има већину за састав нове владе

У наставку консултација о мандатару, предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас са представницима листе "Србија не сме да стане", који су га обавијестили да имају већину за састав нове владе.
Милош Вучевић - Фото: РТРС
Милош ВучевићФото: РТРС

Предсједник Српске напредне странке Милош Вучевић рекао је послије консултација на Андрићевом венцу да ће за десетак дана обавијестити предсједника и јавност о саставу нове владе.

Састанку код предсједника присуствовали су Ана Брнабић и Владимир Орлић, предсједник Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић, као и њихови партнери на листи, лидер СДПС-а Расим Љајић и лидер ПУПС-а Милан Кркобабић.

Вучић је претходно разговарао са представницима листе "Ивица Дачић - премијер Србије", који су га обавијестили да су спремни за наставак сарадње са владајућим СНС-ом.

Дачић је рекао новинарима, послије консултација у згради Предсједништва, да је разговор показао да су обострано заинтересовани за даљи наставак сарадње, те да ће у наредним седмицама услиједити конституисање свих државних органа.

Вучић је започео консултације о мандатару за састав нове Владе у понедјељак, 26. фебруара, разговорима са представницима мањинских листе "Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери" и "Руска странка - Слободан Николић".

Наредног дана, обавио је разговоре са представницима још двије мањинске листе - Савеза војвођанских Мађара, као и са представницима листе "Усаме Зукорлић - Уједињени за правду - Странка правде и помирења - Бошњаци Санџака - Томислав Жигманов - Демократски савез Хрвата у Војводини", који су га обавијестили да су заинтересовани за учешће у власти.

Вучић је у петак, 1. марта, имао консултације о кандидату за премијера Србије са представницима изборне листе "Ми - глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић", који су изјавили да не немају већину и да не желе да буду ни у каквој коалицији.

Три листе - листа Странке демократске акције Сулејмана Угљанина, баш као и прошли пут, није желела да дође на разговоре, као ни представници листе Нове демократске странке Србије и листе Србије против насиља, који су већ у јавности рекли да неће да се појаве.

Предсједник Србије предлаже Скупштини кандидата за премијера, пошто саслуша мишљења представника изабраних изборних листа и предлаже оног кандидата који може да обезбиједи већину за избор Владе.

Након избора одржаних 17. децембра, укупно је 10 изборних листа прешло изборни цензус.