latinica  ћирилица
04/03/2024 |  14:42 ⇒ 14:48 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Снажни вјетрови разбуктали пожаре на сјеверу Тексаса

Снажни вјетрови на сјеверу америчке савезне државе Таксас додатно су разбуктали шумске пожаре и довели до евакуације града Панхендла, упркос напорима ватрогасне авијације да хемијским средствима за успоравање ширења ватре зауставе највећу ватрену стихију у историји ове државе.
Пожар у Тексасу (Фото:  EPA-EFE/HANDOUT/) -
Пожар у Тексасу (Фото: EPA-EFE/HANDOUT/)

У недјељу поподне, пожар назван "Smokehouse Creek" био је 15 одсто сузбијен, а два друга пожара су сузбијена најмање 60 одсто, преноси АП.

Локалне власти нису саопштиле шта је изазвало пожар, али су јак ветар, сува трава и неуобичајено топло вријеме погодовали ширењу ватрене стихије.

У више пожара на угроженом подручју Тексаса уништено је више од 4.900 квадратних километара земљишта у руралним областима које окружују Амарило.

Највећи пожар "Smokehouse Creek", захватио је скоро 4.400 квадратних километара и проширио се и на сусједну државу Оклахома.

Амерички секретар за унутрашњу безбједност Алехандро Мајоркас изјавио је у недјељу да је савезна влада издвојила средства, опрему и особље за помоћ у борби против пожара, али је и упозорио да би могло доћи до екстремнијих временских услова.

- Изгорјело је више од милион хектара и то током зимског преиода. Ово је највећи пожар у историји Тексаса. Ми, као држава, али и цијели свијет, морамо да будемо спремни за све веће ефекте екстремних временских услова изазваних климатским промјенама. То је изузетан феномен који ће се манифестовати у данима који долазе, али за то морамо да се припремимо већ сада - рекао је Мајоркас за ЦНН.