latinica  ћирилица
04/03/2024 |  14:42 | Аутор: СРНА

Кресојевић: Формирати радну групу која ће тражити нову локацију за депонију

Радна група биће формирана и активно ће радити на проналажењу најбоље локације за одлагање отпада с циљем рјешавања питања депоније у Рамићима, један од закључака радног састанка одржаног у Градској управи Бањалука.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Састанку су присуствовали представници града Бањалуке, седам локалних заједница које одлажу отпад на регионалној депонији у Рамићима, као и представници предузећа "Деп-от", те представници Министарства за просторно уређење, грађење и екологију Републике Српске, саопштено је из Градске управе.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је да је, осим што је неопходно обезбиједити несметано и квалитетније одлагање отпада, рјешавање питања депоније у Рамићима веома значајно за мјештане насеља Шарговац, Драгочај, Куљани, Пријаковци и Мотике, али и за грађане свих локалних заједница које одлажу отпад на овој локацији.

Он је истакао да је један од најважнијих закључака данашњег састанка формирање радне групе, која ће активно радити на испитивању потенцијалних локација гдје ће бити изграђен нови регионални центар за одлагање отпада.

- Са друге стране неопходно је и одредити модел и начина финансирања овог пројекта који ће бити спроведен у складу са најновијим стандардима одлагања отпада - истакао је Кресојевић.

Он је појаснио да је ипак до реализације овог пројекта неопходно пронаћи и прелазно рјешење за несметано одлагање отпада.

- У интересу грађана Бањалуке неопходно је да у периоду док тражимо нову локацију, пронађемо најбоље рјешење у складу са највећим стандардима, те да на постојећој депонији проширимо санитарне касете, како би се несметано одлагао отпад у наредном периоду - навео је Кресојевић.

Он је додао да овај пројекат изискује вријеме, али да је добро што су све локалне заједнице, те представници ресорног министарства подржали ову иницијативу и изразили спремност да се активно посвете овом питању.

Директор предузећа "Деп-от" Жељко Савић захвалио је граду Бањалуци за иницијативу за промјену локације, додајући да је ово изразито значајна тема за Бањалуку и здравље људи.

Према његовим ријечима, прдузеће "Деп-от" даје пуну подршку тражењу нове локације, јер тренутна локација није перспективна.

Савић је додао да ће за сада бити проширене санитарне касете, али да је неопходно и веома важно ићи у правцу тражења нове локације.