latinica  ћирилица
04/03/2024 |  15:57 ⇒ 16:53 | Аутор: РТРС

Додик: Европа да покаже да ли жели БиХ за свог партнера

Пред БиХ је отварање преговора сa ЕУ. Са партнерима у Федерацији урађен је велики посао и активно радимо да се у року финализују рјешења која ће дати тачан датум за БиХ. Из ЕУ је поздрављен напредак, али и даље чујемо и оне друге који покушавају да нађу изговор како би се закочио европски пут БиХ, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Увјерен сам да су ти гласови у потпуности против процеса проширења, те да су се трудили да не виде оно што је очигледно, да смо испунили и више него многе данашње чланице. Многи су покушали да злоупотријебе причу о европском путу како би се обрачунали с Републиком Српском, али нису успјели у томе - написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Истиче да Европска унија почива на принципима сарадње и договора, као и да су представници странака на власти у Српској и Федерацији показали у кратком периоду да су уградили те принципе у свако рјешење и сваки закон који су донијели.

- Поштовање договора основа је сваког напретка и од Европе очекујемо да покаже да поштује БиХ конкретним дјелима – отварањем преговора. И у Европи је вријеме за озбиљне одлуке којима ће показати да ли је одлучна и да ли жели БиХ за свог партнера - сматра Додик.

Наводи да Република Српска остаје чврсто опредијељена да заједно с Федерацијом напредује на европском путу и сарађује са свима.

- У овом процесу смо заједно. Колико год неки покушавали представити да је Федерација та која нешто ради и представити представнике Српске као негативце, треба знати да таквим активностима највише дијеле БиХ. Приче о санкцијама неколико исфрустрираних парламентараца доказ су да један дио Европе не разумије сложени систем уређења БиХ - нагласио је Додик.

Свака њихова порука је, додаје Додик, деструктивна и никоме не помаже, па ни Федерацији.

- У БиХ остаје једино рјешење договор њених изабраних представника и поштовање принципа на којима је настала. Свако ко мисли да то може промијенити игра се са судбином БиХ и негира је као суверену и самосталну - поручио је Додик.