latinica  ћирилица
04/03/2024 |  16:06 | Аутор: СРНА

Кошарац: Важно је да БиХ добије датум почетка преговора са ЕУ

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да је важно да БиХ коначно добије датум за почетак преговора када је ријеч о европском путу.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Ми из Републике Српске тражимо видљивост Српске и коначно датум преговарања. Не можемо причати ни о чему ако не знамо датум преговарања. Чини ми се да ту покушава да се направи неки маневарски простор и да се фактурише додатна обавеза, а да немамо датум преговарања. За нас је то неприхватљиво - изјавио је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Кошарац је рекао да, ипак, дијели умјерени оптимизам.

Према његовим ријечима, представници из Српске су конструктивно изашли са свим приједлозима и потенцирали питање усвајања свих 14 кључних приоритета у пакету.

- Много раније би било ријешено питање испуњавање обавеза према Европском савјету да су партнери из ФБиХ прихватили понуду СНСД-а и наших коалиционих парнера. Изгубили смо вријеме. У међувремену смо активно и врло конструктивно партиципирали са приједлозима. Да ли је то довољно за Европски савјет, не знам - рекао је Кошарац.

Кошарац је додао да су у Мостару имали конструктиван разговор СНСД-а и партнера у власти на нивоу БиХ и понудили рјешења, али да има ствари око којих се нису могли усагласити када је ријеч о закону о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ.

- Имам инфромацију да радна група ради и покушава да постигне одређену сагласност. Видјећемо до краја сједнице Савјета министара да ли ће бити усаглашено, али што се тиче нас представника Републике Српске - ми смо спремни, уз врло јасну позицију Српске да се закон односи само на сукоб интереса у институцијама БиХ и, наравно, начин одлучивања у комисији - рекао је Кошарац.