latinica  ћирилица
04/03/2024 |  16:14 | Аутор: СРНА

Кошарац: Процесом против Додика жели се произвести хаос

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да су сви свјесни да предсједник Републике Српске Милорад Додик није прекршио Устав, ни закон, али да је видљиво да се судским процесом против њега жели наставити да производи хаос на начин да се Српска окарактерише као рушилачки елемент, док је у стварности ситуација супротна.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је поводом предстојећег рочишта Додику заказаног за сриједу, 6. марта, новинарима у Сарајеву рекао да то представља наставак фарсе, да је такво стање проузроковано интервенционизмом америчког амбасадора у БиХ /Мајкла Марфија/, Кристијана Шмита и других пробошњачких политичких структура, који покушавају да "дисциплинују" Републику Српку.

- Окупљени смо око предсједника Додика и институција Републике Српске. Вјерујем да ће бити још фарсе у овом предмету. Овакво кретање у Суду БиХ је процес против БиХ и што више буде оваквих процеса, све ће мање и мање бити институција БиХ и саме БиХ - закључио је Кошарац.

Кошарац је напоменуо да се Додику суди због непоштовања одлука Кристијана Шмита, док је као предсједник Српске обављао своју Уставом дефинисану надлежност и потписао указ о проглашењу закона.

Према његовим ријечима, Република Српска у континуитету и складу са законом доноси своје прописе и законе.

Он је поновио да Српска не прихвата Шмита због чињенице да није легитиман, те да неће прихватити било каква рјешења која он доноси, наводећи да то треба да раде легитимно изабрани домаћи политичари у складу са Дејтонским мировним споразумом.

- Видљиво је да је сваки пут, штитећи Устав, Додик креирао политике Републике Српске које се верификују и на међународном плану. Видљиво је и да имамо и снагу аргумената да одговоримо и у овако изазовним временима која су проузрокована утицајима америчког амбасадора, нелегитимног Шмита и оних локалних извођача који Републику Српску виде као проблем - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, Република Српска је конструктивна и дио Дејтонског мировног споразума у који је унијела свој субјективитет, чиме је и међународно призната, што је неоспорна чињеница.

Кошарац је рекао да је евидентан и изостанак осуда из ФБиХ што нелегитиман човјек намеће законе и што се на темељу тога у неуставним правосудим институцијама, какве су Тужилаштво и Суд БиХ процесуира легитимно изабрани предсједник Републике Српске, који свој посао обавља у складу са Уставом.

- Онда нико из Сарајева, нити из других међународних кругова не каже ништа. Доћи ће и на њих ред. Доћи ће на ред и оваква структура у ФБиХ кад тад ако буду жељели да афирмишу страни интервенционизам и урушавање Дејтона - истакао је Кошарац.