latinica  ћирилица
04/03/2024 |  17:24 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Независни оператер система у БиХ издао потврду за соларну електрану у Сокоцу

Независни оператер система у БиХ је у складу са захтјевом инвеститора, компаније Енер Стејт д.о.о. из Сокоца, издао овом предузећу Потврду о упису у регистар билансираних корисника.
Потврда о упису у регистар - Фото: Уступљена фотографија
Потврда о упису у регистарФото: Уступљена фотографија

Потврда о упису у регистар издата је на прикључну снагу од 100,8 MW чиме је Енер Стејт д.о.о. Соколац стекао право билансирања на преносној мрежи БиХ од 16. јануара 2024. године.

Након успјешно потписаног уговора о концесији те уписа у регистар Независног оператера, слиједи наставак радова на добијању грађевинске дозволе, како би радови на изградњи фотонапонске електране Соколац 100 MW могли кренути почетком грађевинске сезоне.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је захвалност Независном оператеру БиХ и компанији Енер Стејт на професинализму и ажурности.

- Ова потврда уз претходно добијену концесију те све активности на добијању исте, показују нашу опредјељеност и посвећеност на успостављању зелених извора енергије. Наш циљ је да ово буде замах за зелену привреду која прати оваква постројења. Хвала Влади Републике Српске, надлежним министарствима, министрима у Савјету министара, Комисији за концесије, Правобранилаштву Републике Српске и Независном оператеру БиХ, на професионалном односу према инвеститору и општини Соколац. Задовољство нам је што је еминентна њемачка компанија отворила кћерку фирму у Сокоцу у Републици Српској и што се налазимо на корак од инвестиције вриједне више од сто милиона евра – рекао је Бјелица.

Фотонапонска електрана Соколац 100 MW градиће се на Гласиначком пољу у близини магистралног пута Соколац – Рогатица и представља највећу електрану ове врсте у Републици Српској.