latinica  ћирилица
04/03/2024 |  17:58 | Аутор: СРНА

Граорац: Шмит нема легитимитет да ради било шта у БиХ

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац поручила је невладиним организацијама из Сребренице, које су позвала на смјену министра безбједности у Савјету министара Ненада Нешића, да Кристијан Шмит нема легитмитет да ради било шта у БиХ.
Исидора Граорац - Фото: РТРС
Исидора ГраорацФото: РТРС

Граорчева сматра да је то очајнички потез, те нагласила да се став министра Нешића о 1. марту поклапа са мишљењем комплетног српског народа јер тај датум означава почетак рата у БиХ са несагледивим посљедицама.

- Позивати нелегалну особу да смијени легално изабраног представника у органима БиХ је крајње дегутантно и лицемјерно, а ништа неће промијенити - истакла је Граорчева.

Она је позвала оне који су писали Шмиту да се окрену хуманим пословима због којих би требало да постоје.

- Помозите да пронађемо нестале из протеклог рата, да се открију премјештене масовне гробнице, процесуирају сви који су чинили злочине над српским народом, а не да само епилоге, и то осуђујуће пресуде, добију процеси који се воде пред Судом БиХ против Србa -  закључила је Граорчева.

Два невладина удружења из Сребренице позвала су Шмита да смијени министра Нешића након његове изјаве да 1. март није никакав дан државности БиХ.

Нешић је раније рекао да га не интересују политички ставови невладиних организација које служе политичким интересима оних који их плаћају, те истакао да је као министар испунио све европске обавезе и урадио највише посла поштујући уставне надлежности БиХ.