latinica  ћирилица
04/03/2024 |  18:57 | Аутор: СРНА

За злочине у Бужиму укупно 36 година затвора

Суд БиХ изрекао је пресуду којом су седморица бивших припадника Армије БиХ осуђени на укупно 36 година затвора због ратног злочина почињеног 1994. и 1995. у Бужиму над заробљеним припадницима Војске Републике Српске, те припадницима Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна и њиховим симпатизерима.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Вахид Бајрактаревић осуђен је на 12 година затвора, Сенад Салкић на осам, Зијад Нанић и Есад Куделић на по пет година, Хусан Мустафић на три, а Самир и Хусеин Исаковић на по годину и по затвора. Неџад Бапић ослобођен је по свим тачкама оптужнице.

Они су осуђени за злочин који су почнили у импровизованом затвору који је био смјештен у бившем хотелу "Радоч" у Бужиму од новембра 1994. до аугуста 1995. године и то Нанић, у својству помоћника команданта за безбједност 505. бужимске бригаде Петог корпуса такозване Армије БиХ, Куделић као командир вода Војне полиције у команди 505. бужимске бригаде, а Бајрактаревић, Салкић, Мустафић, те Самир и Хусеин Исаковић, као припадници Војне полиције ове бригаде.

Злочини су почињени над заробљеним припадницима Војске Републике Српске и Народне одбране Аутономне Покрајине Западне Босне те симпатизерима НОАПЗБ-а, преноси "Бирн".

Бајрактевићу, који се једини од оптужених није појавио на изрицању пресуде, у казну ће бити урачунато вријеме спроведено у притвору.

Суђење у овом предмету почело је 15. марта 2016.

С њима је био оптужен и Мехмед Алешевић, али је поступак против њега раздвојен, те је 2022. правоснажно осуђен на пет година затвора.

На ову пресуду постоји могућност жалбе Апелационом одјељењу Суда БиХ.