latinica  ћирилица
04/03/2024 |  19:00 ⇒ 19:23 | Аутор: РТРС

"Див међу рибама" пронађен у Јадрану (ФОТО)

Четири примјерка рибе појас /Регалецус глесне/ пронађене су током зиме у Јадранском мору, саопштили су из хрватског Института за океанографију и рибарство.
Море (Фото: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT/илустрација) -
Море (Фото: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT/илустрација)

Ријеч је о, како су навели, диву међу рибама, најдужој коштуњавој риби на свијету која може достићи осам метара и више.

- Без обзира на величину, занимљивост је да су сусрети с овом врстом рибе изузетно ријетки. То најбоље одсликава чињеница да је ова риба, прије новијих налаза, у Јадрану забиљежена само три пута, што значи да смо у протеклих неколико мјесеци више него удвостручили број познатих налаза - навели су из Института.

Из Института истичу да је у цијелом Средоземљу регистровано тек 60-ак сусрета с овом врстом рибе и то највише у његовом западном дијелу.

- Риба појас живот проводи у воденом ступцу гдје се храни планктонским организмима, мањим рибама те главоношцима. Углавном то чини пасивно `лебдећи` у окомитом положају. Због таквог начина живота ову рибу је тешко уочити роњењем, те нема риболовних алата којима се лако може уловити - додају из Института.

Најчешћи сусрети са овом рибом су због тога када се из неког разлога насуче на обалу, преносе хрватски медији.

- Чак три недавно пронађене јединке нађене су на обали, док је једна јединка у стадијуму транзицијске ларве снимљена жива. Средоземни налази, као и наши јадрански, нису биле рибе близу своје максималне дужине - додали су из Института.