latinica  ћирилица
04/03/2024 |  19:00 ⇒ 22:32 | Аутор: РТРС

Матијашевић: Само јединством, Српска може изаћи још снажнија (ВИДЕО)

Република Српска угрожена је дјеловањем нелегалног Кристијана Шмита и интервенционизмом међународне заједнице.
Трибина - Фото: РТРС
ТрибинаФото: РТРС

На то су упозорили из новоформираног Покрета "Одбрана Српске". Са трибине у Бањалуци и порука да Република Српска, само јединством, може бити снажнија.

Кроз један монтиран процес политичког прогона против предсједника Милорада Додика покушава се обезглавити Република Српска и њене институције и довести је у стање празне љуштуре, упозорава Дарко Матијашевић. Само снагом и националним јединством Српска се може одлучно борити против све чешћих притисака.

- Српска има све прерогативе државности,има све елементе снаге да на миран, демократски, супериоран правни и политички наступ заснован на јединству изађе још снажнија од овога - поручио је Матијашевић.

 

Одговор је слога и саборност, и једино тако се Република Српска може одбранити, поручују борци који су Републику стварали.

- У овоме свему највећа саборност српског народа је у јединству гдје смо почели на почетку рата и до краја рата ослободили територију - истакао је Радосав Бањанин, предсједник Удружења пензионера ВРС.

У БиХ се владавина права заговара само онда када то одговара одређеним центрима моћи, сматра Нина Сајић професор на Факултету политичких наука у Бањалуци.

Иако смо свједоци грубог кршења права, ти центри моћи, каже Сајићева, то не препознају.

- Стратегије су много перфидније којима се користе разни центри моћи и који покушавају да угрозе и постојање Српске, у најмању руку њену аутономију. Они су доста скривеним често под окриљем евроинтеграција већ споменуте владавине права - навела је Сајићева.

Тренутни притисци и удари на Српску су најсложенији од завршетка Одбрамбено- отаџбинског рата, поручено је са трибине.