latinica  ћирилица
04/03/2024 |  21:03 ⇒ 21:25 | Аутор: Агенције

Србин ухапшен због наводног ратног злочина у Вучитрну

Мушкарац са иницијалима Ж. Н. српске националности, ухапшен је у сјеверном дијелу Косовске Митровице, осумњичен да је наводно починио ратне злочине на КиМ, саопштено је из дирекције полиције у Приштини.
Косовска Митровица (фото: TANJUG / DOPISNIK KIM) -
Косовска Митровица (фото: TANJUG / DOPISNIK KIM)

- Осумњичени Ж. Н (1954) ухапшен је око 16 часова у северној Митровици. Наведени је осумњичен за кривично дјело 'ратни злочин против цивилног становништва – сексуално насиље', почињено током 1999. године у општини Вучитрн - наводи се у саопштењу тзв. косовске полиције.

Са ухапшеним је обављен разговор у присуству браниоца, а одлуком тужиоца Специјалног тужилаштва одређен му је притвор од 48 сати.

- Аљбин Курти и спроводиоци његовог плана етничког чишћења Косова и Метохије неће се смирити док год у јужној српској покрајини има иједног Србина, а то потврђује и данашње хапшење Ж.Н. у Косовској Митровици, човјека који је заједно са многим стотинама Срба својевремено протјеран из Вучитрна, саопштено је из Канцеларије за КиМ Владе Србије.

Указано је да је на десетине Срба у прошлости хапшено због сумње да су наводно починили ратне злочинце, да би се недуго затим испоставило да су криви само зато што је неко бацио око на њихову имовину или зато што су некада неког погледали попријеко.

- Ако неко мисли да ће Срби који тамо опстају упркос насиљу и притисцима Куртијевог режима, напустити погнуте главе своја огњишта, не познају Србе - истакли су из Канцеларије.