latinica  ћирилица
04/03/2024 |  21:41 | Аутор: Агенције

Орбан у петак са Трампом на Флориди

Мађарски премијер Виктор Орбан састаће се у петак на Флориди с бившим америчким предсједником Доналдом Трампом, убрзо након што је отворено подржао настојања свог дугогодишњег савезника да се ове године врати на мјесто предсједника САД.
Орбан и Трамп (фото: архива/EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Орбан и Трамп (фото: архива/EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

- Није коцкање, већ заправо клађење на једину разумну шансу, да се ми у Мађарској кладимо на повратак предсједника Трампа - поручио је мађарски лидер обраћајући се на дипломатском форуму у Турској.

Орбан, који је одбио да пошаље оружје Украјини и који притом одржава блиске везе с Русијом, више пута је понављао да само повратак Трампа у Бијелу кућу може донијети мир у Украјини.

- Једина шанса свијета за релативно брз мировни споразум је политичка промјена у Сједињеним Америчким Државама, а то је повезано с тим ко је предсједник - тврди Орбан.

Такође је рекао да је увјерен да је Трамп био на власти када је почео сукоб у Украјини "сада не би било рата".

Ни Трамп не крије своје одушевљење мађарским премијером због чега га је раније описао као "великог вођу".

Орбан, који је на власти од 2010. године, суочио се с тензијама с администрацијом америчког предсједника Џозефа Бајдена, углавном због одуговлачења Будимпеште у вези ратификације чланства Шведске у НАТО-у. Недуго, након дугог одлагања, мађарски парламент је прошле седмице одобрио кандидатуру Шведске за чланство у НАТО-у.