latinica  ћирилица
04/03/2024 |  22:12 ⇒ 05/03/2024 | 07:12 | Аутор: РТРС

Европски пут БиХ - чекаоница прилика или услова? (ВИДЕО)

Мање од двадест дана остало је до одлуке Европског савјета, хоће ли ЕУ отпочети преговоре са БиХ о чланству. О могућем почетку преговора разговарало се и у емисији "Други угао".
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Професор Милош Шолаја сматра да ће БиХ добити обећање кандидатуре, али сумња да ће отпочети преговоре. Исто мисли и амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун који се, каже, увјерио у оптимизам аустријских званичника када је у питању европски пут БиХ.

Да је БиХ близу добијања кандидатуре, сматра посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

- То је више постала политичка игра него што то стварно посматрамо као потребу да достигнемо велике стандарде, услови који су потребни за чланство у ЕУ, а не на начин да их поставља ЕУ већ у оној мјери које су потребне нама - каже Шолаја.

Оно што се свакако може чути, додаје Венцун, је да су кораци који су направљени по питању усвајања Закона, Фронтекса и изгледних шанси да се бар два Закона усвоје довољни, да тај 21. март буде успјешан- да добијемо отварање преговора са ЕУ.

Банцун истиче да датум нико не спомиње.

- То нама не може донијети штету, можемо имати користи али ако буде додатних захтјева пред БиХ ни од тога не треба правити трагедију ако не почнемо преговоре - сматра Мазалица.

Емисију Други угао погледајте овдје.