latinica  ћирилица
04/03/2024 |  22:46 | Аутор: СРНА

Влада Хаитија увела ванредно стање

Влада Хаитија увела је 72-часовно ванредно стање након што су банде ослободиле око 4.000 затвореника из највећег затвора у пријестоници Порт-о-Пренсу.
Хаити, затвор (фото: EPA-EFE/Johnson Sabin) -
Хаити, затвор (фото: EPA-EFE/Johnson Sabin)

Међу одбјеглим затвореницима су и чланови банде који су оптужени за убиство предсједника Жовенела Моиза 2021. године.

На Хаитију је уведен полицијски час, док влада најављује да ће кренути у потрагу за криминалцима за које вјерује да су побјегли из затвора, преноси Ројтерс.

- Полицији је наређено да употријеби сва средства која су јој на располагању за спровођење полицијског часа и хапшење свих прекршитеља - изјавио је министар финансија Патрик Боавер, који обавља дужност премијера.

Вође банди рекле су да желе да изнуде оставку премијера Аријела Хенрија, који се тренутно налази у иностранству, као и да намеравају да његовој влади одузму контролу над 80 одсто пријестонице.

Нови талас насиља је покренут 29. фебруара када је хаићански премијер Аријел Анриј отпутовао у Најроби, гдје преговара о слању међународних безбједносних служби, предвођених кенијским службеницима, у земљу.

Вођа банде Џими Шеризије објавио је почетак координисаног напада са циљем да се премијер разријеши функције.

Од убиства Жовенела Моиза, на Хаитију је насиље у порасту. Још није изабран његов насљедник, а избори нису одржани од 2016. године.