latinica  ћирилица
05/03/2024 |  07:52 ⇒ 11:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Миловић: У 21. вијеку у Европи нема хране и лијекова за пацијенте због забране динара

Замјеник дирекора КБЦ у Косовској Митровици Драгиша Миловић изјавио је данас да та здравствена установа због одлуке Приштине да забрани динар ради у изузетно тешким условима и апеловао на међународну заједницу да реагује због стања "неприхватљивог за 21. вијек у Европи", када за пацијенте нема хране, лијекова и санитетског материјала.
КБЦ Косовска Митровица (Фото: EPA/STR) -
КБЦ Косовска Митровица (Фото: EPA/STR)

Миловић је нагласио да је директно због уредбе централне банке у Приштини о забрани динара на КиМ отежан ионако тежак живот Срба у покрајини, да су угрожени запослени у Клиничком центру, али и пацијенти у болницама.

Он је у изјави за ТВ Пинк нагласио да су им свакодневно потребни мазут, гориво за санитете и да је најнеопходнија храна за пацијенте.

- Подсјетићу да имамо негдје око 536 лежајева и да наши пацијенти изискују, поготово они који су дијабетчари и онколошки пацијенти, посебну врсту исхране - рекао је замјеник дирекора КБЦ у Косовској Митровици.

Миловић је додао да у околностима када је Приштина забранила промет робе и хране из Србије ова здравствена установа ради у ненормалним условима.

Навео је да троше постојеће залихе нафтних деривата и мазута, али да нове испоруке не стижу и да се гомилају дугови добављачима којима плаћају у динарима.

Саопштио је да 1.700 радника, љекара, медицинских сестара и помоћног особља већ више од мјесец дана не примају редовно личне дохотке.