latinica  ћирилица
05/03/2024 |  08:11 ⇒ 08:33 | Аутор: РТРС

Програм за дјецу у години пред полазак у школу реализује се у 122 васпитно-образовне установе

У 122 васпитно-образовне установе широм Републике Српске почела је реализација Програма за дјецу у години пред полазак у школу који ће трајати до 31. маја, а у који је укључено 3517 дјеце која нису похађала предшколске установе или нису била обухваћена неким обликом предшколског васпитања и образовања.
Програм за дјецу у години пред полазак у школу - Фото: Уступљена фотографија
Програм за дјецу у години пред полазак у школуФото: Уступљена фотографија

То значајно доприноси повећању обухвата дјеце у Републици Српској институционалним предшколским васпитањем и образовањем, а истим су обухваћена сва пријављена дјеца, која до септембра стичу услове за полазак у први разред основне школе, наведено је у саопштењу Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Ове године програм ће се реализовати у 37 предшколских установа, у 81 основној школи и у четири школе за дјецу са сметњама у развоју и биће обухваћено додатно 33 одсто дјеце која прије поласка у школу нису похађала програме предшколског васпитања и образовања.

Влада Републике Српске је обезбиједила око 530.000 КМ за реализацију овог програма, а као и претходних година и ове године ће за реализацију програма бити ангажовани дипломирани васпитачи предшколске дјеце који се налазе на евиденцији незапослених лица ЈУ Завода за запошљавање Републике Српске.

У мјестима у којима нема незапослених васпитача биће ангажовани професори разредне наставе или дипломирани педагози.

Кроз овај програм до сада је од 2011. године до 2024. године прошло 49.369 дјеце, а Влада Републике Српске је за реализацију истог издвојила средства у износу од 4.067.624,5 КМ.

- Овај програм је значајан за сву дјецу која прије поласка у школу нису похађала предшколске установе или друге облике предшколског програма јер ће сада добити прилику да се кроз тромјесечни програм додатно припреме за полазак у први разред основне школе. Дјеца ће кроз тромјесечни програм стећи додатна знања која ће надограђивати у школи, оспособиће се за самосталан и креативан рад, додатно ће развити осјећај одговорности и међусобне толеранције и научиће правила понашања у групи - навела је ресорни министар Жељка Стојичић.

Наводи да тренутно 45 одсто дјеце, узраста од пет година до поласка у школу, похађа предшколске установе, а кроз овај Програм додатно ће бити укључено 33 одсто дјеце и то у коначном значи да је 78 одсто дјеце обухваћено предшколским васпитањем и образовањем у Републици Српској у години прије поласка у школу.

- Ми ћемо и наредних година наставити са промоцијом Програма у години пред полазка у школи и вјерујемо да ће родитељи препознати значај предшколског васпитања и образовања и да ће у већој мјери искористити могућност и пријављивати дјецу за овај Програм. Важно је да сви заједно допринесемо повећању свијести о томе да је свако знање стечено прије поласка у основну школу значајно за цјеложивотни развој дјеце и бољи успјех ученика у току формалног образовања - рекла је  Стојичићева.