latinica  ћирилица
05/03/2024 |  08:12 ⇒ 08:13 | Аутор: sputniknews.com

Трамп побиједио и у Сјеверној Дакоти

Бивши предсједник САД Доналд Трамп побиједио је на републиканским кокусима у Сјеверној Дакоти, преносе амерички медији.
Доналд Трамп (Фото: EPA/JIM LO SCALZO) -
Доналд Трамп (Фото: EPA/JIM LO SCALZO)

После пребројаних 99 одсто гласова, за Трампа се определило 84,4 одсто бирача, док је његова ривалка стална представница САД у Уједињеним нацијама Ники Хејли, иако га је претходно поразила у Вашингтону, освојила тек 14,1 одсто гласова.

Предизбори у Северној Дакоти били су последњи уочи "супер уторка", када се гласа у чак 15 савезних држава (Алабама, Аљаска, Арканзас, Вермонт, Вирџинија, Јута, Калифорнија, Колорадо, Мејн, Масачусетс, Минесота, Оклахома, Северна Каролина, Тенеси и Тексас) за омиљеног кандидата на унутарстраначким изборима.

Трампу ће припасти свих 29 делегата Републиканске партије у Сјеверној Дакоти уколико освоји најмање 60 одсто гласова у цијелој држави.

Демократе Сјеверне Дакоте одржаће предсједничке предизборе 30. марта.

Њујорк тајмс је раније објавио да је Трамп након пребројаних 38 одсто гласова добио подршку 84,4 одсто бирача. Хејлијева је имала 14,6 одсто подршке.

Претходно су Трампову побједу предвиђали водећи амерички медији, укључујући Асошиејтед прес, Њујорк тајмс, Еј-Би-Си, Си-Ен-Ен и Ен-Би-Си.

Предсједнички избори у САД одржаће се 5. новембра, а очекује се да ће у изборној трци опет бити Трамп и актуелни предсједник САД Џозеф Бајден.