latinica  ћирилица
05/03/2024 |  08:46 ⇒ 11:53 | Аутор: Агенције

У САД супер уторак, највећи дан овогодишње кампање за предсједничке номинације

У САД је данас "супер уторак", највећи дан овогодишње кампање за предсједничке номинације демократа и републиканаца, јер се такмичење одржава у 16 савезних америчких држава.
Унутарстраначки избори  у САД (Фото: EPA/JIM LO SCALZO) -
Унутарстраначки избори у САД (Фото: EPA/JIM LO SCALZO)

Унутарстраначки избори ће се одвијати од Аљаске и Калифорније до Вирџиније и Вермонта и они су кључни моменат за актуелног предсједника САД Џозефа Бајдена и његовог претходника Доналда Трампа, који су главни кандидати за предсједничке номинације демократа и републиканаца, преноси Глас Америке.

Више од трећине од укупног броја делегата добија се на изборима на "супер уторак", а кандидат републиканаца може да освоји 854 од 2.429 делегата, док код демократа може да се освоји 1.420, што је такође више од трећине делегата.

Међутим, ни републиканци ни демократе не могу да освоје номинацију после "супер уторка".

Трамп, који је фаворит за републиканску номинацију, сада има 122 делегата и треба му још 1.093 да би дошао да потребног "магичног" броја од 1.215.

Бајден, фаворит демократа, сада има 206 делегата, а потребно му је 1.986.

Трамп би, како се предвђа, могао да обезбиједи номинацију до 12. марта, а Бајден до 19. марта.

Републиканци могу брже да сакупе потребан број делегата јер имају принцип да онај који освоји највише гласова у некој држави добија све делегате, док се код демократа делегати деле по пропорционалном систему.

Бивши предсједник Трамп доминира у републиканској трци, а његов посљедњи велики ривал, некадашња амбасадорка у УН Ники Хејли, "мучи се" да одржи корак, наводи Глас Америке.