latinica  ћирилица
05/03/2024 |  11:09 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

Фантазије Аналене Бербок; У БиХ јој се поново привиђају Руси и сецесионисти (ВИДЕО)

Њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок борави у БиХ, а данас је на конференцији за новинаре говорила о сецесинистичком наративу, али и руском утицају, који јој је очито већ неко вријеме трн у оку.
Анaлена Бербок (Фото: twitter.com/mfa_bih) -
Анaлена Бербок (Фото: twitter.com/mfa_bih)

Бербокова је рекла да је са српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић тема била сецесионистичка политика, која како је истакла долази из Републике Српске. 

Њемачка министарка сматра да једна земља само заједнички може постати члан Европске уније.

- Стално наглашавамо да сецесионистичке фантазије које на овом путу желе стављати камење, путу ка ЕУ, те фантазије ћемо јасно именовати. Само заједничко залагање и заједничка БиХ може да иде ка ЕУ и о томе сам посебно говорила са Цвијановићевом - истакла је Бербокова.

Бербокова се осврнула и на руски утицај у БиХ, те каже да је "забрињава реторика у погледу на Русију".

- Упућујем апел Бањалуци да на ЕУ путу корачају заједнички - истакла је Бербокова.

Да је Бербоковој Русија трн у оку говори и то да је прошле године када је учествовала на Минхенској безбједносној конференцији током говора направила гаф.

Наиме, током разговора о Украјини и будућности односа с Русијом, Бербокова је рекла да Украјина не може бити сигурна све док је Владимир Путин на власти.

Ипак, дио на који се јавност највише фокусирала односио се на евентуалне промјене приступа Запада Руској Федерацији. Управо у том дијелу говора, Бербок је направила грешку.

- Путин може сутра да одлучи да промијени курс за 360 степени. Ако то не уради, не може се ништа промијенити. Ми ћемо стајати на страни Украјине све док поново не буде имала слободу и мир - рекла је тада Бербокова.

Дио говора у којем се спомиње "промјена за 360 степени" коментарисао је и замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев који је Бербок прозвао мајстором геометрије.

- Баш је забавно да тако неуки људи воде Европу. Аналена Бербок је рекла да би била срећна да Москва окрене своју позицију за 360 степени. То значи, задржати исту. Нема сумње, мајсторе геометрије, тако ће и бити. Остајемо при нашој позицији - рекао је тада Медведев.

Бербокова борави у БиХ, гдје се јутрос састала са члановима Заједничке комисије за европске интеграције и колегијума оба дома Парламента БиХ, а разговарала је и са министром иностраних послова Елмедином Конаковићем.

Прије почетка званичних разговора, Бербокова је са Конаковићем прошетала сарајевском Башчаршијом, упоредивши Сарајево и Кијев.

- Прије 30 година овдје је одбрањена европска идеја једнако како данас срце Европе куца у Кијеву у 1990. годинама је овде куцало у опкољеном Сарајеву - рекла је Бербокова.