latinica  ћирилица
05/03/2024 |  11:29 ⇒ 15:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија: Претреси због сумње на злоупотребу службеног положаја

Словеначки Национални истражни биро данас је извршио претресе на 16 локација у вези са спорном куповином зграде у Љубљани намијењене судовима, речено је у Генералној полицијској управи.
Љубљана - Фото: РТРС
ЉубљанаФото: РТРС

Биро истражује сумњу на злоупотребу службеног положаја или повјерења у пословној дјелатности по Кривичном законику у вези са куповином непокретности за потребе правосудних органа.

Истражитељи обављају истрагу и у Министарству правде, потврђено је за СТА из те установе.

Министарка правде Доминика Шварц Пипан у јануару се суочила са критикама након што је крајем прошле године потписала уговор вриједан 7,7 милиона евра о куповини зграде у Литијском путу, коју је њен претходни власник купио за 1,9 милиона евра 2019. године.

Министарка је позвана да поднесе оставку, а изјавила је да је била преварена од стране запослених у Министарству и чланова њене Социјалдемократске странке да потпише спорни уговор.

Упркос позиву СД-а да поднесе оставку, Шварц Пипан неко вријеме је задржала положај уз подршку премијера Роберта Голоба у покушају да разјасни ситуацију.

Прије него што је прошлог мјесеца поднијела оставку и напустила СД, поднијела је извештај о неправилностима које је скупила током своје истраге.

У том извјештају је указано на наводно лажирану документацију и сумњу на мијешање спољних актера у послове Министарства.

Из СД-а су саопштили да истражитељи данас нису посјетили ни сједиште странке, ни бившег генералног секретара странке Клемена Жиберта, којег је Шварц Пипан оптужила за мијешање у рад Министарства правде.

Из Генералне управе полиције речено је да је Биро од Министарства правде прибавио одређену документацију о спорној куповини и да је истрага у току.

Случај истражује и Комисија за спречавање корупције.