latinica  ћирилица
05/03/2024 |  11:40 ⇒ 16:15 | Аутор: РТРС

Додик: Порука Бањалуке европским званичницима - Српска је фактор опстанка БиХ

Прије више од три деценије, лидери Европе значајно су допринијели дезинтеграцији овог простора, уз много патње и жртава. Очекујем од данашњих европских лидера да подрже наше опредjељење за интеграцију са другим земљама Европе, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Истакао је да је праведно је да Срби, Бошњаци и Хрвати поново живе у ЕУ без граница и баријера.

- БиХ је, огромном заслугом Републике Српске, уложила никад више напора у то да убрзано напредује на европском путу. Уколико ЕУ демонстрира визију, наградиће те напоре и убрзати цијели процес интеграције западног Балкана. Уколико се опредијели за наш напредак, показује да је у њој жива визија оснивача тог великог економског и мировног пројекта. Уколико се опредијели за даље блокаде, она више нема визију, него је инструмент у геополитичким играма које већ сада најскупље плаћа - истакао је Додик на Иксу.

Поздравио је добре поруке које долазе из ЕУ, од министара спољних послова Италије, Аустрије, Мађарске, Словеније, Хрватске.

- Позивају да се што прије отворе преговори са БиХ. Раде то на начин који помаже унутрашњим односима и то треба поздравити - рекао је Додик.

Подсјетио је да је току посјета БиХ њемачке министарке иностраних послова Аналене Бербок.

- Добро је да смо добили јасне поруке да је будућност свих држава западног Балкана у ЕУ. У њеним изјавама и даље се осјећају посљедице прљаве кампање дугог трајања против нас. Подвлачим још једном: Република Српска, чињеницом да тражи поштовање Устава и Дејтонског мировног споразума, као и међународног права, није реметилачки, већ фактор опстанка БиХ. И то је порука Бањалуке свим европским званичницима - рекао је Додик.

Нагласио је да БиХ без Републике Српске не постоји.

- ЕУ не може бити комплетна без БиХ и Републике Српске јер ми можемо функционисати само као ЕУ. Ми смо парадигма ЕУ на малом простору. Можемо бити успјешан пројекат заснован на економској и демократској коегзистенцији различитих интереса који стално проналазе компромисе и на тај начин иду у будућност. Република Српска томе тежи као највећем националном интересу јер крај пута у ЕУ је крај граница међу Србима, али и осталим народима на Балкану - закључио је Додик.