latinica  ћирилица
05/03/2024 |  11:49 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Митровић: Новим законским актима пословање предузетника и занатлија ће бити знатно олакшано (ВИДЕО)

У организацији занатско предузетничке коморе Републике Српске у лакташима је у току Друга Међународна конференција занатства и предузетништва. Конференцији присуствује и министар привреде и предузетништва Републике Српске, Војин Митровић, који рекао да је предузетништво у Републици Српској у експанзији те изнио податак да у Српској има 25.000 предузетника који ангажују велики број радника. Новим законским актима пословање предузетника и занатлија ће бити знатно олакшано.
Међународна конференција - Фото: РТРС
Међународна конференцијаФото: РТРС

Новим законским актима пословање предузетника и занатлија ће бити знатно олакшано.

Митровић је рекао да је циљ Међународне конференције занатства и предузетништва која се одржава у Лакташима унапређење пословног амбијента и поједностављена процедура пословања.

- На нама је и даље да радимо на томе да помогнемо свим предузетницима у смислу законских рјешења, али и проблема који се јављају током пословања - истакао је Митровић.

Нацртом закона о самосталним предузетницима који ће бити разматран на идућој сједници Народне скупштине предвиђено је, између осталог, да насљедник у случају смрти предузетника наставља дјелатност, као и обављање предузетничке дјелатности у пословном и у приватном простору, рекао је Митровић.

Он је навео да је овим нацртом закона предвиђено да лице млађе од 18 година, а члан је породице предузетника, може радити у предузетничкој радњи, а не мора бити пријављено.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је одржавање Међународне конференције занатства и предузетништва у Лакташима, под покровитељством предсједника Републике Српске, потврда да је Српска мјесто регионалног дијалога.

- Ако се говори о обновљивим изворима енергије, развоју малих и средњих предузећа, предузетништву и занатству, видљиво је да је Република Српска адреса гдје се регионално прича о енергетским политикама - рекао је Кошарац новинарима у Лакташима гдје учествује у раду ове конференције.

Кошарац је истакао да је потребно дефинисати одређене политике које треба да апсорбују све стандарде неопходне како би институције система биле од помоћи реалном сектору

Конференцију организује Занатско-предузетничка комора регије Бањалука под покровитељством предсједника Републике Српске.