latinica  ћирилица
05/03/2024 |  12:13 ⇒ 12:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Слика Паје Јовановића "Одмор башибозука" од данас изложена у Београду

Слика Паје Јовановића "Одмор башибозука", недавно купљена на аукцији лондонског "Сотбија", од данас је, и биће током марта, изложена у Конаку кнегиње Љубице.
"Одмор башибозука" слика Паје Јовановића (Фото: Tanjug, SAVA RADOVANOVIĆ (STF) -
"Одмор башибозука" слика Паје Јовановића (Фото: Tanjug, SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

На свечаном отварању, министарка културе Маја Гојковић је рекла новинарима да јој је изузетно задовољство што је прва посјетила слику, "коју смо жељно ишчекивали" да дође у Србију.

- Заиста сам импресионирана дјелима Јовановића (1859-1957). Не знам колико смо свјесни какву сликарску величину имамо - нагласила је Гојковић.

Јовановићево дјело "Одмор башибозука", у уљу на дасци, димензија 41X32.5 центиметара, настало 1886/7. године, недавно је откупљено за 349.500 евра на аукцији у лондонској кући Сотеби (Sotheby's).

Гојковић је искористила прилику да се захвали иницијатору куповине слике предсједнику Србије Александру Вучићу, "који је први примјетио да се појавила на аукцији ово вриједно дјело".

Према њеним ријечима, великим учешћем Министарства културе и Министарства финансија, и избором Музеја град Београда, успјешно је Јовановићево дјело враћено кући.

- То показује бригу државе да обратимо пажњу на вриједна дјела која су свуда у свијету и да у складу са финансијским могућностима интервенишемо, као овог пута - рекла је министарка.

Гојковић је подсјетила да је недавно откупљена и директива вође нацистичке Немачке Адолфа Хитлера за напад на Краљевину Југославију 1941. године, током Другог свјетског рата.

- Постоји идеја, о којој се размишља на нивоу државе, да се оснује тијело, као што су урадиле многе државе Европе, које ће се константно бавити и пратити шта се дешава на умјетничким тржиштима - открила је Гојковић.

Према њеним ријечима, то тијело би имало годишњи буџет и на располагању стручњаке који могу да препознају на тржишту у иностранству вриједност неког дјела или документа везаног за историју Србије и Југославије.

- Надам се да ће нова влада, која ће ускоро бити формирана имати и ово у виду, и пронаћи право рјешења како да Србија настави да купује овако вриједна дјела - напоменула је Гојковић.

Говорећи о поступку куповине "Одмора башибозука", Гојковић је рекла да се захваљује свим потенцијалним купцима из наше земље, који су се након контакта државе повукли са лицитације.

- По неким информацијам,а један изузетно богати Египћанин је лицитирао све док није видио колико је наша држава упорна - додала је Гојковић.

Министарка је напоменула да поред "Одмора башибозука" љубитељи умјетности могу уживати у цјелокупном стваралаштву чувеног сликара у Музеју Паје Јовановића који посједује 112 слика и преко 600 предмета.

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић је истакла да посјетиоци у Конаку кнегиње Љубице могу погледати слику, али и проћи виртуелном туром кроз дјела из Музеја Паје Јовановића.

У конаку су поред "Одмора башибозука" изложени и Јовановићев сточић, бержера, велики сликарски штафелај, палета и сликарске четке, док се у башти конака налазе панои са причом о Јовановићевим сликама.

Медаковић је истакла да се данас Музеј града Београда, у чијем је склопу Конак кнегиње Љубице, осјећа као и други свјетски музеји кад дођу у прилику да за овако вриједну аквизицију.

Напоменувши да је музеј уз подршку државе обогатио своју збирку, Медаковић је додала да "Одмор башибозука" није анонимно дјело, већ изузетно значајна слика, док је Јовановић наш најцјењенији и најпознатији сликар широм свијета.

Према њеним ријечима, "Одмор башибозука" се налази иза непробојног стакла, и стално се надзире темпертутра и влажност.

У анкети међу људимакоји суимали прилику да међу првима виде изложен "Одмор башибозука" Југослав Николић је рекао да је лијепо од државе што је откупила дјело" Јовановића, које имамо прилике да видимо у Београду, и не морамо ићи до Лондона или Египта.

Николић је рекао да Јовановићево врхунско дјело ипак треба видјети уживо, јер се тада види "сваки потез кичице и то је нешто што раздваја од виђења преко интернета и телевизије".

Љиља Здравковић је рекла да је одушевљена што је "Одмор башибозука" изложен у Конаку кнегиње Лјубице, и да је тај чин "велика ствар за културу ове земље".

- Уживо изгледа живље, иако је ограђена у стаклу. Без обзира кад присуствујете излагању такве слике имате утисак као да се стварно нешто дешава - истакла је Здравковић Нагласивши да није исто кад слику "Одмор башибозука" видите на интеренету и уживо, Здравковић је додала: "Станите бар неколико минута да видите каква енергија избија из ње".