latinica  ћирилица
05/03/2024 |  12:34 | Аутор: РТРС

Трећа етапа бициклистичке трке "Београд - Бањалука" креће из Вишеграда

Трећа етапа бициклистичке трке "Београд - Бањалука" кренуће из Вишеграда, а након великих изазова који бициклисте очекују кроз Рудо, Соколац и Пале завршиће на Јахорини.
Трећа етапа бициклистичке трке "Београд - Бањалука" - Фото: РТРС
Трећа етапа бициклистичке трке "Београд - Бањалука"Фото: РТРС

Град на Дрини први пут ће бити домаћин стара етапе, а начелник ове општине Младен Ђуревић изразио је задовољство што ће угостити караван.

- Драго ми је што смо данас у Вишеграду и што ћемо бити домаћини старта. Користим прилику да се захвалим пријатељима из организације трке који су одабрали нашу општину. Сигуран сам да ћемо оправдати повјерење и послати слику у свијет. Не сумњамо да ћемо 20. априла бити добри домаћини, а вече раније ће и наши хотели бити пуни. У договору са организаторима преузели смо обавезу да смјестимо људе из каравана. Свакако ћемо на најбољи начин промовисати нашу општину, Дрину, Андрићград, Ћуприју... Ми смо увијек спремни за спектакл, а сви добронамјерни су добродошли - рекао је Ђуревић.

Након потписивања уговора директор трке Владимир Куваља захвалио се Вишеграђанима на гостопримству и похвалио рад Ђуревића.

Додао је и да ће љетни камп Бициклистичког савеза Републике Српске бити у овој општини.

- Када је у питању трка, трећа етапа је без сумње најтежа и има категорију ХЦ. Поносни смо што долазе такмичари из 30 земаља и јаке екипе. Листа је од јуче и званично попуњена што значи да ће на старту бити 25 екипа. Бициклисти ће се захваљујући овој етапи која има 3.300 метара успона, попети на укупно 7.780 метара висине. Када је у питању Вишеград, посебна атракција је Ћуприја коју ћемо поново промовисати као и када је Вишеград био пролазни циљ на Трци кроз Србију - рекао је Куваља.

Трка ове године слави и пунољетство јер је прва одржана 2007. године, а није прекидана ни у вријеме пандемије корона вируса.

Први пут на рути ће бити и општина Рудо, а замјеник начелника ове општине Јовица Видаковић сигуран је да ће све протећи у најбољем реду.

- Општина Рудо никада није била дио оваквог спортског спектакла. Ово је најтежа етапа, а након што караван напусти Вишеград улази у нашу општину. Посебан изазов за бициклисте биће на Бијелом брду гдје је први брдски пролазни циљ. Такође, драго нам је што ћемо моћи да представимо водени брод Ћира, туристичку атракцију нашег мјеста. Сигуран сам да ћемо бити домаћини и што се каже, Боже здравља, у наредних неколико година бити домаћини старта или циља једне од етапа - рекао је Видаковић.

Извршни директор трке Горан Гуска посебно је истакао безбједности аспект.

- Етапе јесу тешке, велики је изазов и у смислу организације, али не сумњамо да ће то све протећи у најбољем реду. Годинама имамо добру сарадњу са Министарством унутрашњих послова и надамо се да ћемо заједно са директором полиције Синишом Кострешевићем одговорити задатку. Наша полиција са редарском службом заслужује све похвале - закључио је Гуска.

Око 175 бициклиста са свих континената традиционално ће кренути из Београда 18. априла, а циљ прве етапе биће у Бијељини.

Дан касније вози се етапа од Зворника до Власенице, а потом слиједи најтежа, трећа етапа од Вишеграда до Јахорине преко Рудог и Сокоца.

Посљедња етапа на програму је 21. априла од Добоја до Бањалуке.