latinica  ћирилица
05/03/2024 |  13:22 ⇒ 15:25 | Аутор: РТРС

Вулићева поручила Бербоковој: Српска не дозвољава да јој се одузимају надлежности и не прихватамо наметања

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић позвала је министарку спољних послова Њемачке Аналену Бербок да, уколико су њене намјере према БиХ пријатељске, да искористи свој утицај и заустави било каква "наметања" од Кристијана Шмита, јер то представља урушавање свих договора у БиХ које је веома тешко постићи.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Приликом данашњег састанка чланови колегијума Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ са Бербоковом, Вулићева је навела да друга посјета Бербокове БиХ у двије године говори о повећанон интересу Савезне Владе Њемачке за ситуацију у БиХ и региону.

- Ваша прва посјета десила се у тренутку када су многи упозоравали да Западном Балкану и БиХ пријети дестабилизација, и да ће овдје доћи до отварања другог, или уз Молдавију, трећег фронта у Европи. И ту су најчешће Република Српска и власт предвођена предсједником Милорадом Додиком виђени као актери који ће узроковати дестабилизацију. Као што видите, до тога не само да није дошло, већ што се тиче Републике Српске, до тога и неће доћи. Ми овдје знамо све замке рата. Нисмо и нећемо бити његови промотери, али нећемо бити ни присталице поједностављеног гледања на ствари. Ми смо овдје свједоци како једнодимензионална гледишта доводе до трагедија и како темељан, комплексан, предан и дуг рад доводе до одрживог мира и напретка - нагласила је Вулићева током састанка.

Поред свега што се најчешће види као бенефит ЕУ пута, од владавине права, инвестиција и развоја, рекла је Вулићева, ми у Републици Српској вјерујемо да јако пуно аномалија, од постојања канцеларије високог представника и нелегитимног Шмита до странаца у Уставном суду БиХ, и де факто протектората који странци проводе у БиХ, можемо да сведемо на једну мјеру која постоји у свим здравим, сувереним, Федералним и мултиетничким или мултијезичним чланицама ЕУ.

- И у том процесу, наш први и најважнији интерес је да у сваком кораку, наравно, у том смислу постигнемо што више. И сретни смо да у самој ЕУ, имамо све више саговорника на ту тему. У том смислу, наравно, вољели би и да Њемачка буде саговорник. Али да би се то догодило, морате схватити да ми имамо своје интересе, да користимо све легитимне и мирне путеве да их заступамо и одбранимо, и да очекујемо да се испуне. Ако бих морала да користим Њемачку као примјер - Република Српска не дозвољава да јој се одузимају надлежности и право на самоуправу на исти начин на који то не би дозволила и не дозвољава ни Баварска. И ми, као што је имала и Њемачка, имамо своје проблеме које лијечимо временом и тешким и мукотрпним радом, разговорима и договорима - рекла је Вулићева.

Додала је да је кључан допринос стабилизацији Европе након толико сукоба дала  Њемачка, након свега тога и након исказаног разумијевања за њен интерес.

Вулићева је додала да је Њемачка важна за пут БиХ ка ЕУ и као што је она била кључна гаранција за усмјерење Европе ка сарадњи и миру тако је БиХ као успјешна прича на основама Дејтонског мировног споразума и Устава гаранција и симбол тога да је у Европи вјечни мир могућ и као таква значиће много у времену које мора доћи, а у којем ћемо изаћи из конфликта који је ставио сјенку над све нас.

- Није могуће не примјетити да Вам се домаћин састанка јавно захвалио на Вашој подршци да се усвоји пакет мјера за интегритет изборног процеса. Ја се надам да ћете остати истрајни у томе и тако подржати усвајање, а не наметање било каквих законских рјешења. Подсјећам Вас да БиХ има легитимно изабране политичке представнике, као и органе законодавне власти чија је функција усвајање односно доношење законских рјешења. Наметање било чега што не представља вољу народа у БиХ наноси трајну штету овој земљи и њеним народима - указала је Вулићева.

Вулићева је додала да је у међувремену БиХ одржала опште изборе, поштене и фер.

- Имамо нове власти, а заједничке институције на нивоу БиХ не само да су избориле кандидатски статус за чланство у ЕУ, већ се сада с правом надамо и отварању преговора о чланству са ЕУ. Оно што бих посебно подвукла као шеф посланичке групе најутицајније странке у БиХ јесте да упркос разликама и снажној динамици у нашим односима ми за разлику од прошлости имамо редовне састанке свих партнера из власти са нивоа БиХ. На тим састанцима производимо рјешења - рекла је Вулићева.

Навела је да проблеми обично долазе од оних који на тим састанцима не сједе, оних које не бирају бирачи и грађани БиХ.

- Разлог таквим страховима пред Вашу прошлу посјету БиХ, а које сте на директан начин подијелили и у Вашој изјави пред ову посјету, је то што Ви и они који Вас, допустићете ми, погрешно савјетују, виде ствари једнодимензионално. Односно, ви видите актере у региону, и ту прије свега мислим на предсједника Додика и Републику Српску, као неку продужену руку нечије туђе агенде, и предвиђате да предсједник Додик и ми у Републици Српској имамо властите интересе, своју политичку агенду, визију и идеје и да смо спремни за њу се борити свим поштеним, мирним, и ефикасним путевима. Да поједноставим, ми нисмо и не желимо бити ничији непријатељи. И желимо и вашој држави и читавој Европи да непријатељства што прије престану. Отварање преговора о чланству у ЕУ, колико ми је познато, је најважнији разлог ваше посјете, а ми у Републици Српској видимо као наш интерес - закључила је Вулићева.