latinica  ћирилица
05/03/2024 |  13:29 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Бошњачким властима добро познато да се оружје из БиХ користи у Украјини

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић тврди да је бошњачким властима у Сарајеву савршено добро познато да се оружје произведено у БиХ масовно користи на ратиштима широм свијета, па и у Украјини, и да се таква политика води "раширених руку".
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- Америчке компаније које контролишу пет фабрика намјенске индустрије у Федерацији БиХ имају дугорочне стратешке уговоре. Извоз наоружања из БиХ у Украјину раде Американци, али у Сарајеву то дочекују "раширених руку" - појаснио је Галијашевић.

Он је напоменуо да нису у питању само минобацачке гранате, већ и хаубички пројектили, минско-експлозивна средства, пушчана муниција...

- Све што се у БиХ произведе у овом тренутку приоритетно иде на украјински фронт. Такво стање није од јуче, већ траје двије године. Можда је пауза постојала само првих шест мјесеци од почетка рата, а онда је кренула испорука. Од тада је БиХ, практично, стављена у функцију ратних циљева запада у Украјини - рекао је Галијашевић Срни.

Он тврди да је немогуће очекивати било какве резултате од покретања истраге о томе како је оружје из БиХ завршило у Украјини.

- Ништа се неће урадити, јер БиХ није држава. Таква политика је инспирисана са Запада, а ово је само дјелић те политике - нагласио је Галијашевић.

Он је подсјетио да су и терористичке организације "Ал каида" и "Исламска држава" у Сирији, такође, добијале оружје из БиХ.

Према његовим ријечима, у париском позоришту "Батаклан" такође се пуцало из аутоматских пушака које су дошле из БиХ, а у том терористичком нападу кориштена је муниција из Коњица.

- Ми немамо државу. Ово је војна база НАТО-а у којој се спроводи невиђена пресија према становништву, законодавству и Уставу. Најтрагичније је што то подржава најбројнији народ у БиХ са својим елитама. Због тога је илузија да ће истрага довести до било каквих резултата - констатовао је Галијашевић.

На друштвеним мрежама недавно су се појавиле фотографије украјинских војника како позирају са минобацачким гранатама произведеним у сарајевском "Претису".

Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара наредило је хитну истрагу о том случају, с обзиром да је одлуком Предсједништва БиХ из 2015. године строго забрањена испорука домаћег оружја и муниције у ратом захваћена подручја.