latinica  ћирилица
05/03/2024 |  14:14 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

Клокић у Вашингтону на пријему поводом пројекције филма "Хероји Халијарда"

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић присуствовао је у Амбасади Србије у Вашингтону свечаном пријему поводом данашње пројекције филма "Хероји Халијарда" у америчком Сенату.
Златан Клокић у Вашингтону - Фото: СРНА
Златан Клокић у ВашингтонуФото: СРНА

Клокић се захвалио Амбасади Србије и Представништву Републике Српске у Вашингтону што су организовали и подржали приказивање филма у америчком Сенату, саопштено је из Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу

Он је указао на значај филма који показује да су Срби и Американци били на истој страни историје, те истакао да Србија и Република Српска морају уложити више напора да на то подсјете амерички народ и његове представнике.

Клокић је рекао да ће Влада Републике Српске увијек подржавати реализацију оваквих иницијатива.

- Када год је могуће, то ћемо урадити у сарадњи са Србијом, јер представљамо један народ независно од тога одакле долазимо, са заједничким циљем очувања српског националног интереса и српске културе - рекао је Клокић.

Из ресорног министарства оцјењују да је акција "Халијард" доказ јединствене слободарске тежње српског народа, ма гдје он живио, те подсјећају да је у Бољанићу код Добоја током Другог свјетског рата за само десетак дана изграђен импровизовани аеродром са којег је спасено више од 60 савезничких пилота.

- Од изузетне важности је да успомену на овај херојски чин чувамо од заборава и обиљежавамо га како и доликује великим дјелима, а један од начина на који то радимо је и промовисањем филма "Хероји Халијарда" свуда у свијету - наводи се у саопштењу.

Свечаном пријему присуствовали су амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић, режисер филма Радош Бајић, представници српске дијаспоре и породице америчких пилота учесника мисије "Халијард".