latinica  ћирилица
05/03/2024 |  15:48 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Затражени одговори шта је предузето у случајевима напада на Србе

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ затражио је од полицијских и правосудних институција у ФБиХ и од Тужилаштва БиХ информације о предузетим мјерама и радњама када је ријеч о нападима на српске повратнице код Мостара и на Озрену, о протесту испред цркве у Коњицу и паљењу заставе Републике Српске у Зеници.
Српска имовна у ФБиХ - Фото: РТРС
Српска имовна у ФБиХФото: РТРС

Писмо у којем Одбор подсјећа на нападе упућено је федералном и министарствима унутрашњих послова Тузланског, Херцеговачко-неретванског, Зеничко-добојског и Кантона Сарајево, Тужилаштву БиХ и тужилаштвима Тузланског, Херцеговачко-неретванског, Зеничко-добојског и Кантона Сарајево.

Одбор напомиње да је на православни Божић у мостарском насељу Бијело Поље каменована кућа Српкиње Софије Пантић, а да извршиоци још нису пронађени, па тражи да се доставе информације које радње и мјере је предузео МУП Херцеговачко-неретванског кантона да се пронађу починиоци кривичног дјела.

- Овим путем тражимо од кантоналног и федералног МУП-а, као и кантоналног тужилаштва да се изјасне на околности које каменовао кућу Српкиње Пантић - наводи Одбор и истиче да то кривично дјело има посебно отежавајуће околности с обзиром да је извршено на Божић и да је застрашена цјелокупна српска православна заједница у Мостару и околним општинама.

Такође, подсјећа да је 9. јануара путем друштвених мрежа организован протест испред православне цркве у Коњицу гдје се окупило више лица, по процјени тридесетак, која су уз националистичке повике тражила уклањање српске заставе са цркве.

Протести су пријетили да ескалирају и да настану физичка оштећења на цркви, те је под принудом лице које чува овај вјерски објекат уклонило заставу.

- Тражимо да се МУП и Тужилаштва Херцеговачко-неретванског кантона изјасне која лица су организовала протест испред цркве. Тиме су извршили застрашивање православних Срба и довели у неповољно стање могућност да се слободно изражава православна вјера - наводи се у писму Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Одбор указује да је затим 30. јануара поново физички нападнута Српкиња Радмила Симић у лукавачком селу Тумаре, као и да је и даље непознато ко је лице које је пришло кући и пријетило да ће убити ову српску повратницу ријечима "запалићу те".

Напоменуто је да је Симићева и у августу прошле године нападнута, скинута нага, везана за столицу и да је тада пронашао супруг.

Тражео одговоре од МУП-а и Тужилаштва Тузланског кантона које мјере и радње су предузете на расвјетљавању овог кривичног дјела.

Од надлежног тужилаштва је затражена информација и у којој фази је поступак од 9. јануара када је у Зеници запаљена застава Републике Српске, о чему постоје снимци.

- Према информацијама у медијима, МУП је поднио извјештај против више лица - наводи Одбор и тражи информацију од Тужилаштва у којој фази је поступак, да ли је подигнута оптужница, евентуално потврђена, као и да ли је евентуално било суђено за извршење кривичног дјела почињеног из мржње.